A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737440568.9385.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum sunt ajutati soldatii ucraineni traumatizati de razboi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-08-2015, ora 11:15

Cum sunt ajutati soldatii ucraineni traumatizati de razboi

Articol de Cristian Amariei
16 luni au trecut de cand conflictul din Ucraina a inceput, luandu-i pe nepregatite pe multi dintre cei ajunsi pe front, adesea fara arme sau echipament. Despre pregatirea mentala nici nu s-a mai pus problema in valtoarea evenimentelor.

Nu e de mirare ca soldatii care au norocul sa se intoarca pe picioarele lor din zona de razboi au ajuns sa sufere de stres post-traumatic si chiar afectiuni psihice.

Pentru a-i ajuta sa se impace cu evenimentele traumatice prin care au trecut, canadienii au lansat un program ce presupune terapia cu caini, menit sa ajute la recuperarea soldatilor ucraineni, relateaza Ukraine Today.

Chief (foto), un pui de labrador, face parte din program. El si alti catei au fost scoliti sa insoteasca diferite persoane, sa mearga in plimbari lungi cu acestea si chiar sa care diferite obiecte. Inainte de a ajunge companionii soldatilor, patrupedele trebuie antrenate circa un an.

In cazul in care stapanul este in scaun cu rotile, un astfel de caine ii va deschide usa, ii va aduce sau cara obiecte mici si ii va fi tovaras permanent in viata de civil.

Cel care a pus la punct un astfel de program in Canada este George Leonard, el insusi suferind de stres post-traumatic. Folosindu-se de experienta personala, acesta a extins programul si in Ucraina, afirmand ca o astfel de terapie ii poate ajuta pe cei intorsi de pe front sa se reintegreze.

Initiativa din Ucraina se numeste "Hero's Companion", existand cateva similare si in SUA sau Marea Britanie, unde veteranii care s-au intors din Afganistan sau Irak sunt ajutati sa treaca peste traumele suferite.

In lipsa unei astfel de terapii, multi dintre cei intorsi de pe front recurg la alcool, droguri sau medicamente, intr-o incercare disperata de a uita episoadele dureroase la care au fost martori sau chiar protagonisti.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii