ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-02-2015, ora 11:44

Cum si-au capatat numele pojarul, raceala, Ebola sau boala Crohn

Articol de Madalina Irimia
Portalul Medical Daily publica un articol despre modul in care unele dintre cele mai cunoscute boli din lume isi capata numele.

Astfel, bolile sunt numite fie dupa efectul pe care il au asupra corpului, fie dupa diverse locuri din lume, fie dupa modul in care sunt luate ori dupa cine le-a descoperit.

In prima categorie intra pojarul (in engleza ''measles'', provenind de la cuvantul olandez ''masel'', care inseamna pata).

In cea de-a doua categorie, a bolilor denumite dupa regiunile in care apar, intra Ebola, de la raul african cu acelasi nume, sau virusurile West Nile, Coxsackle (oras din SUA) ori Marburg (oras din Germania).

Denumirea malariei vine de la italienescul ''mala aria'' (aer daunator), oamenii din trecut crezand ca se imbolnavesc de malarie daca inhaleaza un aer cu miros neplacut. Ulterior, s-a dovedit ca malaria e cauzata de un virus transmis prin intepatura unui tantar De asemenea, ''raceala'' isi ia numele de la temperaturile scazute despre care se credea ca ar cauza-o. De fapt, tot un virus e responsabil si pentru raceala.

In fine, in ultima categorie intra boala Crohn (inflamatia colonului) sau limfomul Hodgkin (un tip de cancer al sangelui), scrie Medical Daily.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: boli, nume, raceala, ebola
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii