A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819461.5428.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum se obtine adeverinta de vechime?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-10-2014, ora 14:45

Cum se obtine adeverinta de vechime?

Articol de Madalina Irimia

Adeverinta de vechime in munca este noul instrument de atestare a vechimii dupa desfiintarea carnetelor de munca.

Salariatii au dreptul sa solicite acest document angajatorului. Concomitent, angajatorul are obligatia de a elibera adeverinta de vechime in munca in termen de 15 zile de la data solicitarii.

Dupa data de 1 ianuarie 2011, evidenta muncii se realizeaza doar electronic, prin ReviSal. Obligatia angajatorului de infiintare a unui registru general de evidenta a salariatilor este stipulata in articolul 34 din Codul muncii.

Adeverinta de vechime este eliberata doar la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, conform paragrafului 5 al articolului mai sus mentionat:

“(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Intre 300 si 1000 de lei este amenda pe care angajatorul risca sa o plateasca daca refuza sa elibereze adeverinta de vechime.

In cazul in care angajatorul, din motive obiective, nu poate elibera adeverinta de vechime, salariatul poate solicita aceasta adeverinta de la inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea.

Solicitantul plateste un tarif de 20 de lei/document pentru eliberarea adeverintei de vechime de catre ITM, potrivit Ordinului ministrului muncii nr. 826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 407/2014.

Si Inspectoratul Teritorial de Munca are obligatia de a raspunde solicitarii de eliberare a adeverintei de vechime in termen de 15 zile, conform Hotararii de Guvern nr. 500/2011.

Vechimea in munca, stabilita pana la data de 31 decembrie 2010, se probeaza cu ajutorul carnetului de munca.

Nu exista un model standard de adeverinta de vechime in mediul privat, insa acest document trebuie sa contina cateva elemente esentiale: numarul si data contractului individual de munca pe baza caruia se atesta vechimea;

- functia salariatului;

- mutatiile intervenite pe contractul individual de munca: incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca;

- valoarea salariului de baza, inclusiv sporuri care intra in calculul punctajului mediu anual;

- data de incetare a contractului de munca;

- daca salariatul a avut sau nu concediu fara plata si/sau absente nemotivate.

coltuc.ro

Foto: mediereonline.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii