ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-04-2016, ora 15:03

Cum sa-ti protejezi identitatea digitala

Articol de Cristian Amariei
Cei mai multi internauti nu au suficienta grija atunci cand isi aleg parolele, arata cel mai recent sondaj realizat de Kaspersky Lab.

Mai precis, doar 38% dintre acestia isi creeaza o parola complexa pentru fiecare cont, in timp ce o persoana din sapte (14%) are o singura parola pentru toate conturile sale. Acesti utilizatori risca sa le fie compromise mai multe conturi simultan, in cazul unui furt de date.

Cu toate acestea, gradul de risc nu este cu mult mai mic pentru cei care folosesc cateva parole pentru un numar mai mare de conturi (36%) sau pentru cei care folosesc variatiuni ale aceluiasi tipar (12%). Ceea ce complica si mai mult lucrurile este ca, potrivit unui alt studiu Kasperky Lab, un utilizator din zece vine cu parole formate din mai putin de opt caractere, in timp ce 12% dintre internauti nu incearca sa-si faca parolele mai greu de ghicit folosind, de exemplu, majuscule, combinatii de cifre si litere, semne de punctuatie sau alte trucuri similare.

Mai mult, studiul arata ca utilizatorii se pun in pericol, pastrandu-si parolele in locuri usor accesibile si nesecurizate. Peste jumatate (57%) dintre respondenti au recunoscut ca isi pastreaza parolele pe o bucata de hartie, in telefon, in documente din computer sau le au salvate in browser. Iar in momentul in care browser-ul se ofera sa le salveze parolele, o treime (36%) dintre respondenti sunt gata sa accepte, lasandu-se, astfel, pe mainile infractorilor cibernetici sau ale persoanelor rau intentionate care ar putea sa preia controlul asupra dispozitivului lor.

Aceasta atitudine poate fi explicata prin faptul ca multi utilizatori sunt convinsi ca nu au informatii confidentiale in computere. Asta cred 27% dintre respondenti, fara sa-si dea seama ca parolele lor si datele de autentificare sunt, in sine, o tinta preferata a infractorilor cibernetici. De asemenea, un procent de 25% dintre utilizatorii chestionati au avut contul atacat in ultimul an.

“Din pacate, multe persoane nu isi dau seama exact de pericolele din lumea vrituala si nu iau suficient de in serios protectia datelor personale atunci cand sunt online, crescand semnificativ riscul de a le pierde. O parola puternica, diferita pentru fiecare cont in parte, este o masura elementara de protectie a identitatii digitale. Va puteti gandi la un singur algoritm de creare a parolelor, care sa nu poata fi sparte usor, dar pe care sa le puteti tine minte. Exista, de asemenea, programe speciale care creeaza si stocheaza parolele in siguranta”, explica David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab.

Sursa: capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii