A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664236.1305.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum sa rezolvi un cub Rubik: 43 de cvintilioane de pozitii posibile, o singura solutie (VIDEO)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-02-2014, ora 11:49

Cum sa rezolvi un cub Rubik: 43 de cvintilioane de pozitii posibile, o singura solutie (VIDEO)

Articol de Cristian Amariei

Indragit de cei care il rezolva usor si detestat de cei care nu ii gasesc solutia, cubul Rubik, o inventie din anii '70, ramane cea mai vanduta jucarie din istorie.

Erno Rubik este un arhitect, sculptor, profesor si inventator maghiar, nascut in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, la Budapesta. In 1974, tanarul, care inca locuia cu parintii, preda studiul formelor, la Universitatea de Arta si Design Moholy-Nagy, din capitala Ungariei. Folosind doar bucati de lemn si benzi din cauciuc, Rubik incerca sa realizeze o structura care sa permita miscarea independenta a anumitor sectiuni, fara sa afecteze integritatea intregului mecanism, pe care sa o foloseasca la cursuri. Cubul e o forma de baza, dupa spusele lui, care permite un numar mare de mutari si schimbari de pozitii.

"Era interesant datorita simetriei formei geometrice si a elementelor care se miscau independent. Insa dupa ce am realizat numarul urias de mutari posibile si dificultatea de a reveni la forma initiala, mi-am dat seama ca e un puzzle", spunea Rubik intr-un interviu pentru TIME.

Inventatorul jucariei spune ca i-a luat mai mult de o luna pana sa gaseasca rezolvarea, timp in care a alcatuit numeroase teorii, pe care le-a demontat rand pe rand. Barbatul a obtinut initial un patent maghiar pentru "Cubul Magic", in 1975, dar pentru ca intre patentare si productie si comercializare a trecut mai mult de un an, Rubik a pierdut posibilitatea de a obtine un patent international.

Aceasta problema a fost rezolvata in 1980, cand inventia maghiara a inceput sa fie vanduta in toata lumea. "Cubul Magic" a fost redenumit "Cubul Rubik", marca inregistrata care i-a adus inventatorului recunoasterea si recompensele meritate.

De atunci, mai mult de 300 de milioane de cuburi Rubik au fost vandute la nivel mondial, astfel ca puzzle-ul geometric a devenit cea mai bine vanduta jucarie din istorie. Succesul cubului a atins apogeul in anii '80, cand au aparut primele concursuri de rezolvare a puzzle-ului, cu diferite probe, de viteza, de rezolvare cu ochii inchisi, cu o singura mana, sau cu picioarele. Inventatorului i-a luat mai mult de o luna pentru a descoperi solutia si, dupa spusele lui, poate rezolva cubul intr-un minut. Recordul sau e insa departe de timpii pe care ii obtin participantii la concursuri, care pot termina puzzle-ul in cateva secunde. Cu 43 de cvintilioane (n.r. un cvintilion = 10-30) de pozitii posibile si o singura solutie, cubul Rubik poate parea imposibil de rezolvat. Business Insider a alcatuit insa un ghid pentru incepatori.

Crucea alba

Formati o cruce, din patratele de culoare alba, pe una dintre fete. Nu ar trebui sa va dea mari batai de cap, acest pas necesitand, de obicei, doar 5-8 mutari. Aveti grija ca patratele care se afla in continuarea bratelor crucii sa aiba aceeasi culoare ca cele din centrul fetelor pe care se afla.

Integral pe madiafax.ro

     
Tag-uri: cub, Rubik, rezolvare
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii