A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719830416.1496.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum sa prinzi tot pestele din lac, in doar 15 minute (Video)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-02-2014, ora 13:07

Cum sa prinzi tot pestele din lac, in doar 15 minute (Video)

Articol de Cristian Amariei

Un ritual intitulat Antogo permite locuitorilor din Bamba sa scoata tot peste dintr-un lac sacru. In 15 minute nu mai este urma de peste in apa.

Lacul, considerat sacru si populat cu spirite bune, adaposteste tone de peste. De cele mai multe ori acesta ajunge pe mesele localnicilor.

Daca locul era odinioara numai padure, schimbarile climatice l-au facut de nerecunoscut. Cu toate acestea, lacul continua sa existe.

Cei din Bamba, Mali, iubesc ritualul Antogo pentru ca le permite sa prinda cat peste vor, pe langa faptul ca este vorba si de o competitie distractiva.

Evenimentul local, la care participa doar barbatii, are loc in luna mai, la o data fixata de consiliul local.

Se formeaza trei mari grupuri din familie si prieteni. Aproape toata lumea pastreaza linistea pentru a nu speria pestii, cu exceptia unuia singur care spune incantatii si se roaga. Aranjati in cerc, in jurul lacului, dupa terminarea incantatiilor barbatii primesc startul.

De la distanta pare ca o pornire la lupta, la razboi, unde fiecare prinde cat poate si cum poate. Pestele prins este pus in cosurile pe care ei le au la purtator. La cati oameni se aduna, nu este greu ca lacul sa fie golit de pesti in 15 minute.

O impuscatura anunta finalul ritualului, cand toti pescarii aduc pestele la cel mai batran om din sat care se va asigura ca pestele este distribuit corect tuturor cetatenilor.

Se spune ca localnicii ar avea o antipatie pentru apa, preferand sa locuiasca in praf si printre pietre. Tocmai de aceea poate fi laudata munca lor.

Sursa: apropo.ro

     
Tag-uri: lac, peste, ritual
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii