ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-11-2015, ora 09:46

Cum sa nu pari PROST pe Facebook: Trei tipuri de comportamente stupide, identificate de psihologi

Articol de Cristian Amariei
Psihologii de la Universitatea Budapesta din Ungaria au identificat trei tipuri de comportamente care ii fac pe unii dintre utilizatorii retelei de socializare Facebook sa para prosti, informeaza dailymail.co.uk.

Pentru a nu scapa din vedere anumite categorii de comportamente online, cercetatorii maghiari au alcatuit mai intai un esantion reprezentativ de 180 de texte publicate pe bloguri si forumuri si au intervievat apoi 150 de internauti, rugandu-i sa bifeze intr-un chestionar comportamentul pe care il considera cel mai stupid dintre cele care le-au fost prezentate.

Primul din acest top, care denota de departe cel mai grav tip de stupiditate, potrivit acestui studiu, a fost descris prin sintagma "aroganta increderii in sine". Acest comportament apare atunci cand increderea pe care un internaut o are in abilitatea sa de a face anumite lucruri depaseste cu mult capacitatea sa reala de a face acele lucruri.

Al doilea tip de comportament stupid a fost definit prin sintagma "lipsa de control" - atunci cand un utilizator pur si simplu nu poate sa se abtina. Internautii din aceasta categorie simt, la un anumit nivel, ca sunt obligati sa faca anumite lucruri in spatiul virtual sau ca si-au pierdut abilitatea de a face acele lucruri altfel. Categoria poate fi definita, de exemplu, prin acele persoane care isi anuleaza planurile de a iesi cu prietenii in oras, doar pentru a ramane acasa si sa se joace pe computer.

Al treilea tip de stupiditate online a fost descrisa de psihologii maghiari prin expresia "comportament absent", care poate sa insemne si "absenta simtului practic", deoarece internautii din aceasta categorie au tendinta de a nu fi atenti sau de a nu deveni constienti de anumite lucruri care se petrec in jurul lor.

"Cel mai stupid lucru pe care cineva poate sa il faca este sa se supraaprecieze. Acest fapt ne spune ca nu trebuie sa ai un IQ (coeficient de inteligenta, n.r.) mic, in ochii oamenilor din jur, pentru a actiona prosteste. E suficient sa iti apreciezi eronat propriile abilitati", a declarat Balasz Aczel, profesor de psihologie la Universitatea Budapesta, coordonatorul studiului.

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii