STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
23-05-2016, ora 14:09
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Cum sa ingrijesti ORHIDEEA. Uite ce trebuie sa faci ca sa infloresca tot anul
Articol de Madalina Irimia Exista sute de specii de orhidee. Sunt plante deosebit de frumoase, care nu cer ingrijiri sau conditii deosebite si care ne pot infrumuseta casele tot timpul anului. Pentru asta este nevoie sa respecti cateva lucruri.
Dr. ing. horticultor Eugenia Nita iti spune ce ai de facut ca sa te poti bucura de florile orhideei cat mai mult:
Ai primit in dar sau ai cumparat o orhidee? Nu o arunca dupa ce i-au cazut florile si in niciun caz nu o muta in pamant. Aceste plante au nevoie de ghivece transparente si de un amestec de scoarta pe care il gasesti in magazine. Pentru un timp, o vei lasa in ghiveciul original. Daca o sa fie nevoie, il schimbi impreuna cu scoarta.
Pana atunci, iata la ce trebuie sa fii atent cand ai grija de orhidee:
Temperatura - in natura, orhideele se dezvolta datorita diferentelor de temperatura dintre zi si noapte. De aceea trebuie sa o plasezi intr- un loc unde temperatura este mai rece noaptea decat ziua. Cel mai bine ar fi la fereastra. E bine sa ai grija si ca acel loc sa fie mereu aerisit, fiindca orhideele iubesc aerul. Atentie insa! Tija lor este fragila, e bine sa nu le tii in curent.
Lumina - Orhideelor le place lumina. Unele specii au nevoie de mai multa, altele, de mai putina. De aceea este ideal sa o instalezi cam la 20-30 cm de o fereastra. E nevoie si de o perdea fina sau de o jaluzea pentru a opri soarele sa o arda.
Udare si umiditate - Frecventa udarii depinde de locul unde o tii. Cu cat este mai cald, cu atat are nevoie de mai multa apa. Pentru a sti exact, ia ghiveciul in mana si, daca este usor, baga orhideea cateva minute intr-un vas cu apa. Cand nu mai ies bule la suprafata, scoate-o si lasa sa se scurga apa inainte de a o pune la loc. Nu lasa apa sa stagneze la baza plantei. Ar fi bine ca apa folosita la udat sa fie foarte putin mineralizata. Cea mai buna este cea de ploaie. Daca nu, foloseste apa plata. Ud-o numai dimineata!
Taiere tije, transplantare - Dupa ce toate florile au cazut (pe masura ce se ofilesc, desprinde-le cu grija) lasa planta sa se odihneasca, inainte de a taia tija, cateva zile. Apoi, numara de la baza tijei douatrei noduri si taie cu un cutit deasupra unui nod. Dupa doua-trei saptamani, va creste o noua tija. De obicei, a doua inflorire apare mai tarziu, scrie libertatea.ro. Daca radacinile ies din ghiveci, trebuie sa il schimbi. Taie mai intai radacinile uscate si apoi pune-o intr-un ghiveci mai mare, cu scoarta speciala si taseaza bine planta. Pune pe fundul ghiveciului pietre sau cateva bile de argila. Aceasta operatie se face in perioada cand nu are flori, cam o data la doi ani.
Sursa: realitatea.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email