STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
17-10-2016, ora 15:29
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Cum sa iei bani de la stat pentru a-ti finanta business-ul
Articol de Madalina Irimia Intre idee si business mai este un singur pas: finantarea. Acum, solutiile sunt tot mai multe. An de an, statul ofera 160 de milioane de euro pentru start-up-uri. in plus, anul acesta s-a adoptat un memorandum conform caruia IMM-urile vor fi sprijinite sa-si dezvolte investitiile printr-o schema multianuala de ajutor de stat in valoare de 900 de milioane de euro.
Antreprenorii au un rol vital in economia tarii. Ei sunt aceia care creeaza in Romania locuri de munca, atunci cand nimeni nu pare sa mai faca angajari. Daca ne uitam pe cele mai recente statistici, un studiu al Comisiei Europene releva faptul ca sunt peste 40,6 milioane de antreprenori la nivel european, in timp ce, pe plan local, in ultimii sase ani, au fost raportate peste 620.000 de companii nou infiintate. Doar in primul semestru, in Romania au fost infiintate peste 5.800 de firme de tip SRL-D, arata datele de la Registrul Comertului. Iar noul Guvern si-a propus sa creasca aceste cifre. „Avem alocati 160 de milioane de euro anual pentru startup-uri, 40 milioane de euro pentru promovare la export si un nou tip de ajutor de stat pe care vrem sa il denumim Scale Up, care se adreseaza firmelor mici. Acestea vor primi intre 1 si 5 milioane de euro ajutor de la stat pentru dezvoltare astfel incat firmele mici sa devina motorul economiei si sa nu devenim doar o piata de desfacere pentru multinationale”, a spus Costin Borc, Ministrul Economiei, in cadrul conferintei „Investitii straine & investitori autohtoni. Cum crestem economia romaneasca?”, organizata de revista Capital.
Memorandumul a fost adoptat de Guvern in data de 8 septembrie 2016, iar potrivit acestuia intreprinderile Mici si Mijlocii vor fi sprijinite sa-si dezvolte investitiile printr-o noua schema multianuala de ajutor de stat (ajutor individual sau ajutor de minimis), in valoare totala de 900 milioane de lei (200 de milioane de euro). Astfel pe perioada 2017 – 2023, firmele mici si mijlocii vor primi ajutoare de stat de pana la 5 milioane de euro, cu un plan de afaceri bine pus la punct. Guvernul estimeaza ca va ajuta 200 de firme in aceasta schema de ajutoare de minimis.
Cum se dau banii
Investitiile realizate in cadrul acestei scheme trebuie sa fie de minimum 4,5 milioane de lei, adica aproximativ un milion de lei, fara TVA, iar nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar nu poate depasi 22,5 milioane lei, mai precis 5 milioane de euro.
Firmele mici care fac afaceri in judetul Ilfov sau in Bucuresti vor primi ajutor de stat de doar 30% din valoarea totala a investitiei, astfel, acestea vor trebui sa-si asigure 70% din investitie. Iar asta pentru ca, pe perioada 2017-2020, statul vrea sa atraga investitii mai mari in zonele mai sarace. Daca vorbim despre firmele mijlocii care fac invstitii in Bucuresti si Ilfov, ajutorul de mimis este de 20%.
In judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, (in regiunea de VEST), ajutorul de stat va fi de 40% pentru firmele mici, in timp ce pentru cele mijlocii de 30%. in restul tarii, se arata in proiectul de hotarare de Guvern, intensitatea ajutorului de stat va fi de 70% din investitie pentru firmele mici si de 60% pentru intreprinderile mijlocii.
Cui se dau banii
Printre conditiile care trebuie indeplinite de catre micii antreprenori pentru a putea beneficia de aceasta schema se numara:
- sa fie considerate investitii initiale.
- sa isi demonstreze eficienta economica si viabilitatea pe perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia conform planului de afaceri.
- sa genereze contributii la dezvoltarea regionala, prin plata de taxe si impozite la bugetul general consolidat al statului, pentru perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia.
Ce sectoare nu pot beneficia de aceasta schema:
Agricultura
Distilarea, rafinarea si mixarea bauturilor alcoolice
Fabricarea vinurilor
Fabricarea berii
Constructii de cladiri
Comert
Transporturi
Hoteluri si alte facilitate de cazare
Restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie.
Sursa: capital.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email