ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-03-2012, ora 09:55

Cum sa faci fata mai usor unei persoane care crede ca le stie pe toate

Articol de Madalina Irimia

Probabil oricine a intalnit la un moment dat o persoana care are impresia ca le stie pe toate, care mai mult tine prelegeri decat converseaza si care intotdeauna sau deseori iti spune ca te inseli si ca exista o cale mai buna, indiferent de subiectul care era in discutie si indiferent daca exista sau nu acea cale.

Aceste persoane pot fi, pe cat de enervante, pe atat de obositoare, sufocandu-te cu teoriile lor. Potrivit Caring, iata cinci tactici care te ajuta sa faci fata mai usor unui astfel de om.

1. Apeleaza la "Da, dar..."

Exemple: "Da, inteleg de ce gandesti asa, dar din perspectiva mea lucrurile stau putin altfel" sau "Da, inteleg ca tu crezi asta, dar eu cred ca e mai bine altfel".

Sa fii aparent de acord cu felul in care acea persoana vede lucrurile, dupa care sa folosesti acel "dar" pentru a-ti sustine si punctul tau de vedere poate fi descurajant pentru verva argumentarii celui care crede ca le stie pe toate. Poti chiar sa pui un "eu" in fata: "Eu sunt convins ca imi vrei binele, dar...", ca sa intaresti si mai mult ideea ca iei in seama, tot aparent, ce spune.

Oamenii de acest tip sunt adesea narcisisti, preocupati mai ales de ei insisi, potrivit psihoterapeutului Steve Sultanoff, profesor-asistent in cadrul Universitatii Pepperdine. "Creierul lor functioneaza pe principiul 'felul in care vad eu lucrurile este cel corect'", a mai spus acesta, chiar si cand nu este corect cum gandesc sau cand exista mai multe feluri care pot fi considerate corecte.

Daca tu ii dai impresia ca esti de acord cu ce spune, chiar daca in sinea ta nu esti, vei reusi sa iti expui mai usor si punctul tau de vedere.

2. Sustine-ti parerile intr-un mod cat mai pasnic

Exemple: "Pai, uite ce stiu eu..." sau "Trebuie sa-ti spun ca am invatat despre acest lucru" sau "Asta este ceea ce am auzit".

Daca il vei contrazice direct si taios, gen "Te inseli" sau "Nu sunt deloc de acord cu ce spui", nu vei face decat sa il provoci si mai tare si va incepe sa argumenteze la nesfarsit pentru a-si sustine punctul de vedere. Iar oamenii care fac parte din aceasta categorie au tendinta de a argumenta foarte mult, chiar si daca nu stapanesc bine un subiect.

"Cei care au impresia ca stiu tot tind sa fie egocentrici, plini de ei, fiind incapabili sa admita ca se mai si insala", este de parere Simon Casey, psiholog in San Clemente, California.

3. Cere alternative

Exemple: "Stiu ca tu vezi lucrurile in acest fel. Dar cum le-ar vedea altii in aceeasi situatie?" sau "Sunt si alte alternative la care te poti gandi?" sau "Tu ai modul tau de a rezolva aceasta situatie, eu am modul meu. Crezi ca exista si alte moduri?".

Daca il faci pe cel care crede ca le stie pe toate sa ia in considerare si alternative, il vei stimula sa aiba o perspectiva mai larga, iar acest lucru ii poate taia uneori elanul de a sustine vehement o singura varianta, pe a lui.

4. Incheie conversatia fara sa te astepti la un consens si fara sa renunti la parerile tale

Exemple: "Pur si simplu vedem lucrurile diferit" sau "Ma tem ca trebuie sa nu fim de acord" sau "Este interesant cum gandesti, dar nu o sa-mi schimb felul de a vedea lucrurile".

Oricate argumente corecte ai aduce unei persoane care face parte din tipologia descrisa nu vei obtine un consens si aceasta nu va recunoaste in ruptul capului ca a gandit gresit. "Ei nu se simt bine in pielea lor, astfel ca poarta o masca prin care arata ca se iubesc - se cred cel putin la fel de cunoscatori ca ceilalti sau chiar mai cunoscatori. Cel mai important lucru pentru ei este sa aiba dreptate", mai spune Casey.

5. Detaseaza-te mintal

Exemple (ce sa-ti spui): "Iar incepe X si va monopoliza toata discutia - nu se poate abtine" sau "Nu merita sa-mi bat capul, stiu ca ideile mele sunt bune" sau "Noi doi pur si simplu vedem lucurile diferit, asta nu inseamna ca ma insel".

Daca nu iei prea mult in seama ce spune persoana cu pricina, nu te straduiesti sa-i dai prea multe argumente si nu te astepti sa o convingi ca nu are dreptate intotdeauna, atunci iti va fi mai usor sa discuti cu ea. In plus, in momentul in care simti ca te deranjeaza insuportabil poti apela la solutia de forta majora: "Imi cer scuze, dar trebuie sa plec".

Sursa: ziare.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii