ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-12-2013, ora 16:09

Cum sa alegi cele mai putin periculoase mezeluri. Sfaturi de la dr. Menci

Articol de Madalina Irimia

Expertul in alimentatie Gheorghe Mencinicopschi crede ca exista destule metode pentru a ne proteja de mezelurile de proasta calitate. La fel ca in cazul tuturor produselor alimentare, si in cazul mezelurilor este foarte important sa citim eticheta, scrie Doctorulzilei.ro.

Recomand cumparatorilor sa se uite la etichete, care sunt buletinul de identitate al mezelurilor. Exista trei tipuri de etichete. Cea compozitionala, de unde vor afla ingredientele, aditivii (E-urile) si aromele folosite in fabricare. Mai exista eticheta nutritionala si cea referitoare la alergeni. Doua sunt obligatorii, cea compozitionala si cea legata de alergeni (contine soia sau ou, alergeni majori). Eticheta optionala, trecuta de obicei de producatorii de mai mare incredere, este cea nutritionala care arata cantitatea de proteine, glucide, lipide, minerale.”, ne sfatuieste prof. Mencinicopschi.

Potrivit expertului in alimentatie, la eticheta compozitionala exista urmatoarea lege impusa: primul ingredient este si cel mai important cantitativ. Daca se incepe cu apa inseamna ca reprezinta procentul cel mai ridicat. Urmeaza slanina, sorici, carne, spre sfarsit sunt E-urile si aromele.

Daca cititi pe langa carne, emulsie de sorici, produsul este in regula, daca insa sunt substante precum caragenan (o substanta de ingrosare) si altele care va intorc limba pe dos, nu cumparati, chiar daca pretul va incanta.

Cu cat mezelul este mai ieftin, cu atat este mai scazut din punct de vedere nutritiv. Retineti ingredientele, intrebati, cautati pe google ce inseamna. Dupa ce v-ati informat, cumparati sau nu in cunostinta de cauza.

Foarte util pentru cumparatori este sa se uite la eticheta pe calorii: produsele care au mai mult de 100, 200 de kilocalorii la suta de grame trebuie evitate sau consumate in cantitati mici. Atentie si la cantitatea de sodiu (sare), mezelurile care au mai mult de 0,5 grame de sare la suta de grame trebuie eliminate sau consumate cu moderatie.

La mezelurile taiate, legea europeana obliga sa scrie in galantar ce contin.

La salam nu este bine sa luam feliat, pe de o parte, pentru ca nu mai vedem valabilitatea, desi si aceasta e obligatoriu sa fie trecuta, dar si pentru ca se rancezesc mai repede si devin toxice, pentru ca au o suprafata crescuta de contact cu oxigen. Daca vi se taie in fata mezelul, trebuie sa il consumati cat mai repede”, adauga prof. Gheorghe Mencinicopschi.

Foto: ebihoreanul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii