ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-08-2015, ora 11:46

Cum sa accesezi fonduri europene - trucuri si sfaturi

Articol de Madalina Irimia
Poate parea un drum dificil cel al accesarii fondurilor europene. In ciuda acuzatiilor de coruptie care exista in aceasta zona si in ciuda esecurilor unor oameni, acest munte al finantarii europene nu este atat de greu de escaladat.

Pentru a putea obtine fonduri nerambursabile, trebuie in primul rand sa identificati nevoia investitiei si sa intelegeti si sustineti foarte bine ideea de proiect.

Se porneste de la ce vreti sa faceti, pentru ce va trebuie banii, care este cererea pentru serviciile si produsele pe care urmeaza sa le obtineti.

De asemenea, trebuie sa va faceti un calcul clar si realist tinand cont de faptul ca toti beneficiarii au nevoie de o suma disponibila pentru inceperea si derularea proiectului, pana cand isi primesc banii inapoi, dar si de faptul ca uneori pot aparea intarzieri la plati.

Totodata, beneficiarul trebuie sa ia in considerare si eventuale costuri neprevazute.

In general, TVA-ul este cheltuiala neeligibila, prin urmare asigurati-va ca veti dispune si de suma necesara pentru plata acestuia.

Verificati intodeauna tipul intreprinderii eligibile (microintreprindere, intreprindere mica, mijlocie sau mare) si eligibilitatea tipului de activitate pentru care se solicita finantare (conform cod CAEN).

Apoi, verificati eligibilitatea din toate cele trei perspective: beneficiar, proiect, cheltuieli.

Desi nu este intotdeauna o cheltuiala eligibila, luati in calcul si serviciile auditorului financiar, care va auditeaza proiectul.

In plus, identificati toate riscurile posibile si solutiile pentru acoperirea acestora cat mai bine posibil.

Sunt cateva greseli frecvente care trebuie evitate. In primul rand, nu va bazati pe fondurile europene pentru a va finanta nevoile investitionale urgente, rapide ale firmei (dupa depunerea proiectului si pana la aprobare pot sa treaca mai multe luni).

Nu lipseste neatingerea tuturor problemelor si tematicilor mentionate in grilele de evaluare si in Ghidul Solicitantului - Conditii Generale si Conditii specifice. De asemenea, sunt justificari incomplete ori lipsesc datele statistice pentru justificarea necesitatii investitiei.

In acelasi context intra mentiunile cu caracter generic, fara claritate sau fara o legatura concreta cu ceea ce trebuie descris.

Secretul succesului este, in primul rand, consultantul care se ocupa de dosarul de finantare. Asigurati-va ca aveti o echipa competenta care sa aiba capacitatea reala de a atrage finantarea dorita si de a implementa proiectul cu succes.

Sursa: business24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii