A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735960069.5661.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum poti sa controlezi claustrofobia
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-10-2016, ora 09:10

Cum poti sa controlezi claustrofobia

Articol de Madalina Irimia
Ai senzatia ca te sufoci in spatiile inchise? Transpiri, ai pulsul accelerat cand te afli in aglomeratie? Ai putea suferi de claustrofobie.

‘’Claustrofobia e o reactie instinctiva. Corpul nostru simte ca nu are nicio cale de scapare, in caz de pericol. incepem sa secretam hormoni ai stresului si sa simtim textura afectiva negativa a fricii. Situatia asta poarta diferite nume in functie de situatie: in lift, e claustrofobie, dar uneri se poate intampla in „camp deschis", unde nu ne putem adaposti, in multime (de exemplu la mall, sau chiar pe strada), si atunci se numeste agorafobie. Dar mecanismul e exact acelasi.

Exista numeroase metode de abordare a claustrofobiei, de la clasica desensibilizare, la terapia cognitiv-comportamentala, chiar medicamentoasa, daca e cazul. Un specialist va poate sfatui mai bine’’, precizeaza psihoterapeutul Vlad Stroescu pentru Gandul.

Afectiunea poate fi infruntata. ‘’Dupa parerea mea, e o greseala sa incerci cu orice pret sa iti controlezi anxietatea, ca si cum ai trage de lesa unui caine. Anxietatea e un consilier al nostru. E bine sa o ascultam, si abia atunci sa luam deciziile „manageriale", rationale. Anxietatea nu te omoara, ea iti vrea, teoretic, binele, chiar daca uneori exagereaza. Asa ca, daca esti prins in lift sau la metrou, asculta ceea ce emotiile tale incearca sa iti zica, si raspunde-le calm, cu argumentele realitatii curente, pe care o cunosti mai bine. Mai tarziu, la rece, gandeste-te din nou la lucrurile astea, intreaba-te de ce reactionezi asa, fa un plan de actiune. Nu intotdeauna raspunsurile sunt usoare, uneori nu le gasesti niciodata in intregime, dar exista mereu ceva ce poti face ca sa fie mai bine. si nu e nicio rusine daca nu faci lucrurile astea singur. Singuratatea alimenteaza anxietatea: sa ceri ajutorul e normal, potrivit si un semn de buna sanatate mintala”, concluzioneaza psihoterapeul Vlad Stroescu, de la Centrul MindCare, pentru Gandul.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii