A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664062.6354.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum pastram painea cat mai proaspata
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-12-2013, ora 10:03

Cum pastram painea cat mai proaspata

Articol de Madalina Irimia

Exista chiar si pe piata noastra sortimente de paine frumos ambalate, cu termen de valabilitate doua saptamani sau chiar mai mult. Toate au conservanti.

Painea obisnuita se poate pastra fara sa se altereze numai facuta pesmeti, tinuta la loc uscat si aerisit vreme indelungata. In schimb painea paroaspata, daca n-are conservanti, prinde repede mucegai, scrie Infoniac.ru.

Specialistii spun ca din acest motiv, in Europa si SUA, consumatorii arunca aproximativ o treime din painea pe care o cumpara.

Recent, o companie americana a pus la punct tehnologia in baza careia painea fara conservanti poate fi pastrata chiar si doua luni in stare proaspata, fara sa prinda mucegai, chiar daca n-a fost tratata cu conservanti.

Procedeul consta in expunerea painii intr-o etuva cu microunde de o anumita frecventa si o anumita intensitate, ceea ce distruge sporii ciupercilor care genereaza mucegaiul.

Timpul de expunere este de numai zece secunde, ceea ce ajuta la evitarea eventualelor efecte nocive care ar putea rezulta de pe urma folosirii microundelor, problema despre care se scrie in presa de la o vreme, desi nu este suficient dovedita.

Painea tratata astfel poate fi tinuta doua luni intr-o punga curata. Netratata in nici un fel, painea nu se pastreza proaspata mai mult de 2-3 zile, iar mentinerea ei in stare buna peste acest termen justifica suspiciunea privind conservantul.

Toate testele asupra noului procedeu sunt efectuate, iar in prezent se fac demersuri pentru avizarea lansarii noului produs pe piata americana. De acolo, fireste, ne asteptam sa ajunga si pe cea europeana, inlcusiv la noi.

Pana atunci, poate n-ar fi de prisos sa rememoram cateva din principiile de care este bine sa tinem seama atunci cand cumparam si pastram painea.

- Cornurile, baghetele si alte produse de panificatie de acest gen, daca nu au fost facute pesmeti, nu trebuie pastrate mai mult de doua zile. Mucegaiul, chiar daca nu este vizibil, exista.

- Franzela obisnuita se poate pastra fara riscuri cel mult 3 zile.

- Painea de secara rezista bine fara probleme 3-5 zile.

- Se recomanda ca painea sa fie pastrata intr-un spatiu uscat si lipsit de lumina.

- Pentru ca painea sa-si pastreze coaja crocanta, este bine sa fie pastrata invelita in hartie. Atentie insa: nu orice hartie de ambalaj este indicata pentru invelit alimente. Hartia din magazinele alimentare se afla sub control medical. Pentru invelit alimente, trebuie s-o procuram de acolo, nu de la librarie.

- Este gresita ideea ca painea se poate pastra bine in frigider. Acolo, ea isi pierde calitatile fizice. In schimb, painea proaspata se pastreza perfect in congelator, in punga de plastic. Daca o dezgheti lent, vei avea o paine perfect proaspata.

- Painea calda se lasa sa se raceasca neambalata. In caz contrar, coaja nu va mai fi crocanta, iar mucegaiul va prospera rapid in ea.

Sursa: ziare.com

Foto: ecomagazin.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii