ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-09-2014, ora 11:15

Cum negociez un contract cu banca?

Articol de Madalina Irimia

Calitatea unui contract depinde foarte mult de modalitatile de negociere ale partilor care incheie respectivul acord. Avocatul Marius Coltuc ofera cateva sfaturi care trebuie luate in considerare atunci cand negociezi un contract cu o banca.

Clauzele „cu scrisu’ mic” pot fi, uneori, adevarate pietre de moara de gatul clientilor unei banci. Eu zic ca vina cea mai mare o au clientii care nu stiu sa isi negocieze contractele ab initio cum zic juristii, adica de la inceput.”, precizeaza Marius Coltuc.

In primul rand trebuie citit contractul acasa si nu la sediul bancii. Poţi hotari daca, in condiţiile respective, iti convine sa mai inchei contractul sau nu, pornind de la aceste constatari, desi nu poti schimba structura contractului, poţi negocia anumite clauze in cadrul contractului. Trebuie retinut un aspect foarte important: cand ia banii, omul nici nu se uita ce semneaza; se trezeste abia cand trebuie sa plateasca.

Ce poti intr-adevar negocia

Poti negocia perioada pentru care angajezi creditul, poti sa negociezi si anumite aspecte legate de dobanda. Chiar daca nu vor reduce dobanda la cat vrem noi, se poate obţine, totusi, prin negociere, un nivel mai scazut. Dupa aceea, sunt anumite clauze care se refera la rambursarea anticipata. Acest comision variaza intre 1% si 5%. Va daţi seamna ca nu este acelasi lucru daca dai 1% sau 5% si atunci incepi o discuţie. Si, daca nu ajunge la o inţelegere cu banca respectiva se poate adresa unei alte banci.

In general, bancile au devenit mai constiente si si-au dat seamna ca un client trebuie analizat sub toate aspectele. Aparent, poţi sa crezi ca este un client foarte bun, solvabil, dar realitatea sa nu concorde cu aparenţa.

Daca bancile nu permit negocierea tuturor clauzelor contractuale, atunci acest aspect ar putea fi vazut, in sine, ca o “clauza abuziva”.

Calificarea ca abuziv al comportamenutlui bancilor este determinata de caracterul nenegociat al contractelor de credit impreuna cu lipsa de informaţii, limbajul prolix sau, si mai grav, dezinformarea consumatorilor.

Astfel, nu orice fel de comisioane sunt abuzive, ci acelea care nu sunt menţionate in contract sau sunt menţionate, insa intr-un mod inselator. Mai exact, cele care nu prevad partea din credit sau unitatea de timp la care se raporteaza, precum si cele care nu au o contraprestaţie reala din partea bancii.

Foto: zfelearning.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii