Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Cum ne ingrasa tehnologia? Cercetatorii au aflat raspunsul si nu este ceea ce credeam
Articol de Madalina IrimiaA spune „tehnologia ne face lenesi” nu necesita prea mult efort intelectual: evident ca ne face lenesi. Ideea de tehnologie se bazeaza tocmai pe ideea obtinerii unei eficacitati care sa permita reducerea efortului uman. Deci da, lenesi. Dar tehnologia nu ne ingrasa din acest motiv.
Kathy Sierra arata intr-un eseu care este adevarata cauza, citand un studiu efectuat in 1999 de dr. Baba Shiv:
Profesorul Baba Shiv a efectuat, alaturi de coautorul sau Alex Fedorikhin, un experiment simplu pe 165 de studenti. Jumatate dintre studenti au fost rugati sa memoreze un numar cu 7 cifre, iar cealalta jumatate sa memoreze un numar din doua cifre. Dupa ce au efectuat sarcina de memorizare, participantilor li s-a spus ca experimentul s-a incheiat, organizatorii oferindu-le sansa unei gustari. Studentii aveau de ales dintre o prajitura cu ciocolata si un castron cu fructe.
Cercetatorii au descoperit ca participantii care au memorat numarul format din 7 cifre erau cu 50% mai predispusi fata de celalalt grup sa aleaga prajitura cu ciocolata in dauna fructelor.
Rezultatul studiului are o implicatie subtila, dar foarte importanta. Consumarea resurselor de catre creier pentru a indeplini o sarcina (memorarea a 5 cifre in plus) i-a redus capacitatea de a fi eficienta in alta sarcina (mentinerea vointei). Asadar, se pare ca o functie cognitiva consuma acelasi „combustibil” ca alta functie cognitiva. Cu alte cuvinte, creierul are resurse limitate, iar competitia dintre functiile cognitive este una de tip „joc cu suma zero”. Orice actiune fortam creierul sa intreprinda, eficacitatea sa in realizarea altor sarcini va fi redusa.
Din acest motiv, numerosi CEO ai companiilor importante isi limiteaza numarul de decizii pe care sunt nevoiti sa le ia intr-o zi cumparandu-si 7 exemplare din acelasi costum. Cu cat luam mai putine decizii intr-o zi, chiar si decizii banale, cu atat creierul nostru va fi mai eficient in a realiza ceea ce trebuie sa faceti cu adevarat. Experimentul a aratat ca nu sunt afectate doar deciziile de la serviciu, ci insasi vointa. Corpul nostru incepe sa reactioneze din instinct. Pofteste alimentele pe care stie ca le savureaza, ii spune sefului deranjant - un stimul negativ - sa se duca naibii sau se tranteste pe o canapea deoarece efortul este prea dificil („pana la urma de-asta a fost inventata tehnologia!”).
Acelasi principiu a fost demonstrat intr-un studiu efectuat cu ajutorul cainilor. Astfel, cainii carora li se spusese sa stea nemiscati timp de mai multe minute inainte sa le fie aratata o portie de mancare au consumat mult mai multa hrana decat cainii care au facut ce au vrut in minutele dinainte sa le fie aratat bolul cu gustari. Astfel, cainii care au fost nevoiti sa apeleze la autocontrol au inregistrat o scadere a vointei, iar creierul lor reactiona la nivel instinctual.
Daca acceptam aceasta premisa, putem realiza ca in viata de zi cu zi avem de luat foarte multe decizii. Practic, fiecare interactiune pe care o avem cu tehnologia implica luarea unei decizii. Spre exemplu, telefonul vibreaza cu o notificare – il scoatem din buzunar sau il lasam acolo, pentru ca suntem prinsi intr-o conversatie? Decidem sa ne uitam la ecran, alegem sa il deblocam si sa reactionam la notificare sau il punem inapoi in buzunar?
Abilitatea notificarilor si a multitaskingul-ui de a ne tine conectati in mod fluid reprezinta unul din criteriile prin care stabilim daca un software este bun. Un sistem bun va consuma mult mai putine resurse cerebrale decat unul rau. Cu toate acestea, Sierra subliniaza ca inclusiv aplicatiile cu un design bun consuma resursele noastre cognitive. Cu alte cuvinte, ne face sa mancam prajitura cu ciocolata.
Asadar, care este concluzia? Intelegerea acestui fenomen nu inseamna automat ca ar trebui sa renuntam la telefon sau la notificarile care ne tin la curent cu lucrurile de care ne pasa. Intotdeauna vor exista emailuri sau mesaje importante. Ce trebuie, insa, sa realizam este ca o experienta fluida, fara intreruperi, cu tehnologia din jurul nostru este un lucru pretios pentru creierul nostru si, poate, pentru trupul nostru.
Sursa: descopera.ro
Foto: technologyworldnews.org
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email