ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-07-2016, ora 11:11

Cum ne influenteaza smartphone-urile vederea

Articol de Cristian Amariei
De multe ori, consultul oftalmologic periodic este atat de sumar incat nu mai ai timp sa intrebi medicul prea multe despre sanatatea ochilor tai. Acest articol isi propune sa raspunda tocmai acelor intrebari nepuse. Dr. Valentina Minciuna, medic specialist Oftalmologie, Spitalul Sanador, e medicul specialist care ne va lamuri, printre altele, si daca daca smartphone-urile, tabletele si laptopurile ne afecteaza vederea.

Care dintre bolile oculare se mostenesc?

Multe! Printre ele, defectele de vedere, precum miopia, astigmatismul, anizometropia si hipermetropia. Este foarte important ca parintii care sufera de o astfel de afectiune sa mearga impreuna cu copiii lor la un control oftalmologic de rutina, pentru ca eventualele probleme sa poata fi depistate din timp. La varste de peste 40 de ani, poate aparea glaucomul, cataracta sau degenerescenta maculara, si acestea mostenite genetic.

Cum ne influenteaza smartphone-urile vederea?

Cu cat privim mai mult la un ecran LED, ochii nostri sunt expusi prelungit la o cantitate mare de lumina albastra care are o lungime de unda mica si o energie mare. Din acest motiv, este daunatoare ochilor. Energia se acumuleaza si pot aparea cataracta, degenerescenta maculara si formatiunile conjunctivale degenerative – pinguecula, pterigion. De asemenea, atunci cand le folosim, uitam sa clipim si astfel sa umezim suprafata anterioara a ochiului, iar ochiul se usuca. in ultimii ani, multe persoane, incepand cu copiii si pana la cei cu varste inaintate, se confrunta cu semnele si simptomele ale asa-numitului ochi uscat (roseata, senzatia de corp strain, vedere incetosata, fotofobie). In plus, orele petrecute zilnic in fata smartphone-ului determina cresterea efortului vizual la apropiere, adica acomodatie excesiva, factor implicat in aparitia miopiei. Studiile recente au aratat o relatie directa intre activitatile care solicita vederea de aproape (cum ar fi folosirea smartphone-ului) si aparitia miopiei.

De la ce varsta se recomanda operatiile de corectare a viciilor de refractie?

Dupa varsta de 20 de ani, atunci cand ochii ajung la maturitate, pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile de contact, se pot face interventii de reducere a dioptriilor. Este important ca pana la aceasta varsta sa fie purtate corectii optice adecvate, pentru ca vederea, la momentul interventiei, sa fie buna. in cazul miopilor, dioptriile trebuie sa fie stabile de cel putin un an, iar pacientii nu trebuie sa aiba alte afectiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.).

Cum alegem lentilele de contact? Trebuie sa aiba aceleasi dioptrii ca ochelarii?

Prescriptia medicala pentru lentilele de contact contine parametri in plus fata de reteta pentru ochelari, mai exact raza de curbura si diametrul. Raza de curbura (RC – intre 8 si 10 mm) este importanta, pentru ca lentila si corneea sa aiba curburi apropiate si sa se potriveasca. Diametrul lentilei (DIA – intre 13 si 15 mm) este si el important. Lentilele nu trebuie doar sa asigure o vedere buna, ci si sa se adapteze pe ochi fara sa provoace disconfort. Altfel, pot provoca inflamatie, lacrimare, inrosirea ochilor, leziuni ale corneei sau infectii. Nu intotdeauna valoarea dioptriilor lentilelor recomandate este aceeasi cu cea de pe ochelarii de vedere; oftalmologul are la dispozitie insa niste tabele de conversie, pentru a stabili corect dioptriile echivalente.

Exista legatura intre greutate si vedere?

Obezitatea este un factor de risc care poate duce la diabetul zaharat, ce poate provoca boli de ochi. Carotenoidele (beta-carotenul, licopenul, luteina si zeaxantina), foarte importante pentru sanatatea ochilor, sunt substante liposolubile. Cand avem depozite mai mari de grasime, acestea pot ret­ine carotenoidele pe care le consumam din legume si fructe fara a le permite sa fie transportate la ochi. Unii cercetatori sugereaza ca persoanele obeze ar putea avea nevoie de cresterea aportului de carotenoide cu suplimente, cu scopul de a preveni bolile de ochi. Pierderea in greutate este, de asemenea, o strategie importanta.

Sursa: unica.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii