ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-05-2012, ora 10:00

Cum ne influenteaza cea mai mare Luna plina din 2012

Articol de Madalina Irimia

SuperLuna (termen generic ce se refera la cea mai mare luna plina a anului 2012) va putea fi observata in acest weekend, scrie space.com.

SuperLuna poate fi observata in noaptea de sambata spre duminica. Deoarece aceasta faza a Lunii coincide cu momentul in care satelitul se afla la perigeu - punctul de pe orbita cel mai apropiat de Pamant - vom avea in fata cea mai mare luna a anului.

Luna se va afla la 356.955 de kilometri de Pamant. Aceasta luna plina (SuperLuna) va fi cu circa 16% mai stralucitoare decat de obicei. Exact invers va fi pe 28 noiembrie, cand vom avea luna plina la apogeu, distanta mare fata de Pamant facandu-ne sa vedem o luna mica si putin luminoasa.

Desi exista numeroase teorii legate de aceasta Superluna, nu sunt motive de ingrijorare, atrag atentia oamenii de stiinta. SuperLuna nu poate influenta decisiv producerea de cutremure sau de valuri uriase, spun acestia. Totusi, o influenta exista: magma din interiorul scoartei este atrasa de Luna si aceast conduce la asa-numitele maree tectonice. Placile tectonice se misca, iar asta ar putea provoca cutremure.

Ultima SuperLuna a putut fi vazuta in martie 2011, cand niciunul dintre mesajele alarmiste lansate inainte de evenimentul astronomic nu s-a adeverit. Seismul din Japonia nu poate fi legat de acest eveniment astronomic, spun expertii.

Pentru a va bucura de intreg spectacolul, priviti Luna fie imediat dupa ce apare, fie atunci cand apune, cand este aproape de orizont.

Sursa: Realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii