ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-12-2015, ora 15:06

Cum ne RESETEAZA cafeaua creierul. Un cercetator si-a scanat creierul de doua ori pe saptamana, timp de un an si jumatate, si a aratat efectul incredibil al cofeinei

Articol de Cristian Amariei
Un cercetator a acceptat sai fie facut RMN la creier de doua ori pe saptamana, timp de 18 luni. Rezultatele au demonstrat un efect incredibil al cofeinei.
In fiecare zi de marti si joi, timp de un an si jumatate, RMN-ul a facut mii de fotografii ale creierului lui Russell Poldrack . Astazi, Russell Poldrack are cel mai studiat creier de pe planeta.

Imagistica RMN a inregistrat, de-a lungul timpului, anumite modificari mici care nu au mai fost observate inainte. O ceasca de cafea la micul dejun este capabila sa modifice comportamentul creierului.

Profesorul Russell Poldrack, de la Universitatea Stanford, a inceput cercetarea propriului creier la Universitatea din Texas. Urmarind comportamentul cerebral timp de 18 luni, Poldrack a fost in stare sa se aprofundeze in studiul connectome-ului, a conexiunilor si a modului de comunicare dintre cele doua emisfere.
Connectomul include reteaua de senzori motrici si senzoriali. A mai fost cercetata si relatia dintre functia cerebrala si expresia genelor. Pentru aceasta, Poldrack a postit si a colectat probe de sange in fiecare zi de marti.

Mi-a fost facuta si analiza imagistica RMN. Eu inchideam ochii si mi se fotografia creierul in fiecare secunda timp de 10 minute. Odata ce am obtinut datele, am putut sa ne facem si cateva idei despre care anume regiuni ale creierului comunica intre ele si daca interconexiunea lor se modifica in timp. Acest lucru ne poate spune despre conectivitatea existenta in diferite retele”, a declarat profesorul Russell Poldrack.

In zilele in care Poldrack a postit, creierul a aratat diferite niveluri de conectivitate din cauza lipsei de cofeina.
“A fost cu totul neasteptat sa decoperim ca atunci cand creierul are mai putina cofeina isi schimba modelele de conectivitate. Datorita unui nivel scazut de cofeina, legatura dintre reteaua motorica si cea somato-senzoriala se intensifica. Noi nu stim daca e bine sau nu, dar este interesant faptul ca acestea zone comunica intre ele intr-un ritm latent”, a declarat Profesorul Russell Poldrack.

Cercetatorii se intreaba daca cerectarile ulterioare, prin analize RMN efectuate pe alti subiecti, ar fi diferite sau nu de cele ale lui Poldrack si cum acestea vor ajuta parintii cu tulburari neurologice, care sufera de conectivitate perturbata.

Video pe descopera.ro
     
Tag-uri: cafea, creier, efect
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii