ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-04-2015, ora 12:35

Cum iti dai seama pe loc daca ouale sunt proaspete sau vechi. Sfaturi pentru cei care fac cumparaturile de Paste

Articol de Cristian Amariei
Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda cetatenilor sa isi cumpere produsele necesare pentru sarbatorirea Pastelui, inclusiv pe cele traditionale, numai din spatii autorizate si precizeaza si cum ar trebui sa fie acestea pastrate si ambalate de comercianti.

Iin perioada premergatoare sarbatorilor pascale, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor intensifica actiunile de control la unitatile care proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala si non-animala. Sunt vizate si unitati de fabricare a produselor de morarit si panificatie, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, seminte si conserve, unitati de fabricare a bauturilor alcoolice si racoritoare, precum si unitati de tip hipermarket, supermarket si unitati Plafar, care comercializeaza produse alimentare specifice perioadei postului.

In ceea ce priveste sacrificarea mieilor sau iezilor, cu exceptia celor sacrificati pentru consum in gospodarie, legislatia actuala prevede ca procesul sa aiba loc numai in abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente si facilitati speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunastarii animalelor, sau in centre de taiere temporare care vor fi autorizate sa functioneze pe o perioada determinata, sub controlul medicului veterinar repartizat.

Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele si poarta marca de sanatate

Spatiile temporare pentru sacrificarea mieilor isi desfasoara activitatea pe o perioada determinata (30 martie - 12 aprilie). Acestea trebuie sa fie amenjate corespunzator: locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumparatori, pentru a nu le produce disconfort, spatii special amenajate pentru cazarea animalelor si cu posibilitati de adapare si furajare a acestora, sistem de alimentare cu apa potabila si apa calda etc.

Carnea, provenita din sacrificarile efectuate in locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare.

si ouale valorificate de producatorii particulari trebuie sa fie examinate de personalul veterinar. Sunt interzise pentru comercializare ouale cu coaja crapata sau lovita, acestea vor fi retrase de la vanzare si vor fi dirijate pentru valorificare in scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.

Ouale proaspete prezinta coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouale vechi la care coaja este lucioasa si neteda. La un examen simplu a densitatii in apa de robinet, ouale proaspete trebuie sa ramana la fundul vasului in care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta sa formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30 - 45 de grade.

Produsele din lapte pot fi valorificate de crescatorii de animale in spatii inregistrate sanitar veterinar in conditiile in care producatorul detine: documentul de inregistrare sanitara veterinara pentru vanzare directa sau vanzare cu amanuntul si certificatul de producator, fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar si carnetul de sanatate cu viza medicului uman.

Producatorul trebuie sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs si data obtinerii produsului, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj. Expunerea produselor trebuie sa se faca in vitrine, in recipiente confectionate din materiale necorodabile, usor de curatat si igienizat (plastic, ceramica etc.). Comercializarea branzeturilor trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar). Sunt permise transportul si pastrarea in vederea vanzarii directe catre consumatorul final a branzeturilor in recipiente confectionate traditional din lemn (putini), cu conditia ca acestea sa fie curate si identificate corespunzator.

ANSVSA recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din spatii sau unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Aceasta inseamna ca, atat carnea, cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar veterinar si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: oua, paste, recomandari
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii