ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-06-2016, ora 10:03

Cum incluzi mai multe proteine in salate. 5 ingrediente cheie

Articol de Madalina Irimia
Cu cat se incalzeste mai tare afara, cu atat ai tendinta sa inlocuiesti mesele grele cu salate racoritoare si pline de vitamine. Salatele sunt un mod simplu prin care poti consuma multe legume proaspete si nici nu ingrasa. Daca mananci tot timpul aceleasi salate, risti sa te saturi de ele si sa le inlocuiesti cu preparate mai gustoase, dar cu mai multe calorii!

Una dintre grijile cele mai des invocate este ca exista riscul de a nu consuma suficiente proteine. O alta problema: cei mai multi oameni se plictisesc de topping-urile clasice: ton si pui la gratar. Daca te-ai plictisit de aceste optiuni, incearca aceste alternative pentru a te bucura de alte arome.

Iata cateva alimente care merg de minune in salate si iti ofera doza necesara de proteine! Noi te sfatuim sa nu renunti la salate! Ca sa nu te plictisesti, diversifica-le!

1. Sardine

Acesti pesti mici reprezinta o excelenta sursa de nutrienti si antioxidanti, avand avantajul de a nu avea si multe calorii. O conserva de sardine in apa iti ofera 17 grame de proteine si un sfert din doza zilnicp necesara de calciu. In plus, sunt o sursa buna de grasimi sanatoase, foarte importante pentru sanatatea organismului. Acizii grasi omega 3 intaresc sistemul cardiovascular, reduc nivelul colesterolului si protejeaza sistemul nervos. Acizii omega grasi omega 3 au si puternice propietati anti-inflamatorii.

Sardinele contin si vitamina B3, cunoscuta si sub numele de niacina, care este vitala pentru piele. Poti adauga cateva sardine alaturi de un sos de pesto din rosii uscate langa o salata de legume.

2. Linte

Doar jumatate de cana de linte iti ofera 10 grame de proteine si sase grame de fibre, pe langa vitamine, minerale si antioxidanti – ceea ce o face una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, alaturi de soia si canepa. Pe langa continutul ridicat de fibre si de proteine, lintea mai are in componenta sa fier, calciu, vitamina B, carbohidrati, fosfor, magneziu, acid folic, iar grasimi – in cantitate foarte mica. Lintea nu contine colesterol.

Consumand lintea in combinatie cu cereale – orez sau mei – obtinem ce se numeste o “proteina completa”, ceea ce inseamna ca oferim organismului nostru proteinele pe care le poate procura exclusiv din alimentatie. Pentru oferi un plus de aroma caleste lintea in putin ulei de masline sau incearca acest dressing delicios!

Dressing pentru salata cu linte:

1 lingurita de otet balsamic
½ lingurita de usturoi tocat
1 lingurita mustar Dijon
1 lingurita de suc de lamaie
1 lingurita mix de condimente italiene

3. Ou fiert

Un ou mare contine aproape 6 grame de proteine, daca folosesti doar albusul acesta are 3,5 de proteine. Cele mai bune combinati pe care le poti face sunt cu humus, guacamole sau putin tahini. Oul este un aliment bogat in nutrienti care contine aminoacizi esentiali, grasimi nesaturate si vitamine din grupa B. Pentru a fi cat mai benefic pentru sanatate oul trebuie consumat intreg, atat galbenusul cat si albusul. Un dressing poate contine intre 140 si 160 de calorii la doar 2 lingurite. in schimb, un ou mare intreg contine doar 70 de calorii!

4. Creveti

Crevetii pot fi un alt substitut simplu si delicios. 85 de grame de creveti contin doar 70 de calorii si iti ofera 17 grame de proteine alaturi de o doza de nutrienti importanti precum seleniu, vitamina B12, cupru si zinc.

Se gatesc foarte rapid, dar asta nu inseamna ca nu se pot strecura greseli. Nu gati creveti fara sa-i dezgheti inainte. Cel mai bine este sa-i pui in apa rece si se vor dezgheta in cateva minute. Daca vrei sa le dai o aroma deosebita poti incerca sa adaugi lamaie, usturoi, patrunjel, busuioc, menta, fenicul sau rozmarin si alte condimente,

Va propunem un dressing delicios pentru creveti:

• 1 lingurita de otet de orez
• 1 lingurita de suc de citrice (portocala sau lime)
• ½ lingurita de ghimbir ras
• ½ lingurita usturoi tocat
• Cateva fruze de menta proaspete
• 1 ardei iute tocat marunt

5. Quinoa

Quinoa este una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale, fiind excelenta pentru cei care nu consuma carne. Doar 85g de quinoa contin 4 grame de proteine complete si toti cei 9 aminoacizi esentiale de care are corpul nevoie. O ceasca de quinoa gatita ofera 15% din doza zilnica recomandata de fier, 19% acid folic, 58% mangan, 30% magneziu, 28% fosfor, darsii 5 grame de fibre (ingredientul cheie care da senzatia de satietate). O ceasca de quinoa contine aproape 200 de calorii, asa ca ai grija la cantitatea pe care o consumi. Poti incerca o salata clasica greceasca, la care adaugi quinoa!

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii