STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
18-03-2015, ora 11:14
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Cum functioneaza cofeina atunci cand este ingerata
Articol de Cristian Amariei Cofeina nu este un stimulent tipic. Ea nu ajuta in mod direct celulele cerebrale sa se invioreze si sa lucreze mai bine. Substanta blocheaza actiunea neurotransmitatorului adenozina care comanda in general creierului sa se linisteasca si sa adoarma.
Cofeina nu este un ingredient minune, asa cum multe persoane ar considera-o, scrie site-ul MentalFloss.com.
In timp ce neuronii ”ard” de-a lungul zilei, un neurochimical, denumit adenozina, creste in organism. Sistemul nervos foloseste in special receptori pentru a-ti monitoriza nivelul de adenozina din corp. Pe masura ce ziua trece, tot mai multa adenozina trece prin acei receptori si te fac sa te simti somnoros. Acesta este motivul pentru care noaptea esti obosit.
Adenozina este o substanta chimica prezenta in toate celulele umane, care functioneaza in creier ca un neurotransmitator inhibitor. Acest lucru inseamna ca adenozina poate actiona ca un depresor al sistemului nervos central. in conditii normale, adenozina provoaca somnul si suprima emotiile prin incetinirea activitatii nervoase.
Pentru o celula nervoasa, cofeina arata exact ca si adenozina, insa provoaca efectul invers al acesteia, astfel ca organismul va inceta sa functioneze corect si, in loc sa intre in repaus, celulele se vor “reactiva”, lucru care poate sa duca la epuizare si, in timp, la probleme grave de sanatate, avertizeaza specialistii, care recomanda sa nu facem abuz de cafea.
Potrivit site-ului MentalFloss.com, pentru a preveni aparitia efectelor nagative este indicat sa nu bem mai mult de patru cesti de cafea pe zi. Consumul de cofeina in exces poate sa cauzeze numeroase efecte adverse, printre care se numara insomnia, nervozitate, agitatie, irascibilitate, dureri stomacale, diaree, stari de ameteala, greata, ritm cardiac neregulat si fibrilatii musculare.
Majoritatea adultilor au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Cofeina poate sa interfereze cu ciclul somnului, diminuand numarul de ore de somn, iar lipsa odihnei duce la epuizare si grave tulburari de sanatate.
Sursa: gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email