ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-12-2013, ora 13:09

Cum eviti sa fii PACALIT atunci cand faci cumparaturile pentru sarbatori. VEZI sfaturile expertilor

Articol de Cristian Amariei

Sarbatorile se apropie cu pasi repezi si in fiecare casa au inceput pregatirile. Fiecare familie isi face bugetul de cheltuieli si pornesc cu mic, cu mare la cumparaturi. Comerciantii sunt si ei pregatiti, dar nu toti au in vedere interesele cumparatorilor.

Reprezentantii Agentiei Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) le recomanda tuturor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate din punct de vedere sanitar veterinar.

In cazul in care doriti sa achizitionati diverse produse alimentare din piete sau targuri organizate in aceasta perioada, ANSVSA are urmatoarele recomandari:

- urmariti daca exista si functioneaza vitrinele frigorifice in care este expusa marfa

- fiti atenti la integritatea ambalajelor care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii respectivelor produse

- urmariti etichetarea alimentelor cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii (dupa caz) si termenul de valabilitate.

- fiti atenti la existenta avizului sanitar-veterinar pentru carne, care trebuie sa fie expus la vedere. Daca nu este la vedere, nu ezitati sa-l solicitati comerciantului.

Riscul consumului de carne de porc necontrolata din punct de vedere sanitar-verterinar este infestarea cu trichineloza, o boala destul de des intalnita in perioada Sarbatorilor. Organele de animale nu sunt infestate cu trichinela, insa, daca nu sunt pastrate si manevrate in conditii corespunzatoare, pot duce la toxiinfectii alimentare.

La achizitionarea de carne tocata, trebuie sa urmariti in momentul cumpararii daca are eticheta cu termenul de valabilitate inscris pe pachet.

Pestele proaspat trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea este moale.

Citeste mai multe pe Sfatul Parintilor.

Foto: vinul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii