STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
18-11-2015, ora 14:05
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Cum deosebim un produs cu adevarat ecologic. Ce informatii trebuie sa apara pe eticheta
Articol de Madalina Irimia Din dorinta de a-si vinde produsele, unii producatori folosesc tot felul de strategii de marketing care sunt inselatoare pentru cumparatori. Foarte multe produse de pe rafturile magazinelor poarta denumirea de "bio" sau "ecologic", desi acestea contin aditivi sau alte substante chimice. Iata ce trebuie sa fie mentionat pe etichetele produselor cu adevarat ecologice.
Pentru a defini produsele naturale, care nu sunt modificate genetic si care nu contin hormoni, aditivi sau alte substante chimice, se folosesc anumiti termeni. Conform legislatiei, termenul care se utilizeaza in Romania este "ecologic".
"In conformitate cu legislatia comunitara si nationala, Statele Membre pot utiliza pe eticheta unui produs obtinut din agricultura ecologica, termenii ecologic, biologic sau organic, termeni care sunt similari. Fiecare Stat Membru isi alege termenul care defineste mai bine acest sistem de agricultura. Conform anexei din Regl. Consiliului nr. 834/2008, unele State Membre folosesc termenul de biologic (ex. Franta, Belgia, Italia, Grecia, etc,) altele ecologic (ex. Spania, Danemarca, Germania, Suedia, etc), altele organic (Anglia, Irlanda, Malta etc). in Romania, conform legislatiei comunitare si nationale, termenul utilizat este ECOLOGIC", a declarat, pentru RomaniaTV.net, Teodora Aldescu, directorul Asociatiei EcorPartener - Centru de resurse pentru promovarea si marketingul produselor certificate ecologic.
Multe dintre produsele de pe rafturile magazinelor poarta denumirea de "bio", "biologic", "eco", "ecologic" sau "organic", desi aceste alimente nu sunt naturale, ci contin anumite substante chimice. Pentru a nu fi pacaliti, este important sa cititi cu atentie eticheta produselor.
"Un produs ecologic poate fi identificat dupa prezenta pe eticheta a siglei europene pentru productia ecologica care este obligatorie pentru toate alimentele ecologice preambalate produse in statele membre ale UE care respecta standardele in domeniu. De asemenea, pe eticheta unui produs ecologic poate fi prezenta, alaturi de sigla UE, dar nu obligatorie, prezenta altor sigle private, regionale sau nationale", a explicat Teodora Aldescu.
De asemenea, Teodora Aldescu precizeaza ca "in afara mentiunilor care privesc etichetarea alimentele in general, mentiunile specifice si obligatorii care se aplica pe eticheta unui produs ecologic" sunt:
- trimiterea la modul de productie ecologic/biologic/organic. De ex. miere ecologica/biologica/organica;
- numele, adresa si codul organismului de inspectie si certificare care a certificat produsul;
- sigla europeana pentru produsele ecologice. De mentionat ca in campul vizual al siglei europene trebui sa figureze, de asemenea, numarul de cod al organismului de inspectie si certificare care a certificat produsul si locul de productie al materiilor prime agricole (UE sau NON-UE).
Alimentele ecologice nu trebuie sa contina organisme modificate genetic a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor, dar nici aditivi, substante complementare si substante chimice de sinteza.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email