A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819055.553.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum actiona MAFIA medicamentelor CONTRAFACUTE care au ajuns in farmaciile din Romania
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-01-2015, ora 08:07

Cum actiona MAFIA medicamentelor CONTRAFACUTE care au ajuns in farmaciile din Romania

Articol de Madalina Irimia
O retea de firme coordonate de cetateni romani, care se specializase in comertul cu produse farmaceutice, a prejudiciat bugetul de stat cu peste 13 milioane lei (circa 3 milioane euro) prin sustragerea de la plata TVA si a impozitului pe profit.

Peste 60 de perchezitii au avut loc, miercuri dimineata, in Capitala si sase judete, la firme si suspecti de evaziune fiscala si spalare de bani la comertul cu medicamente pentru boli grave. Prejudiciul in acest caz este estimat de anchetatori la trei milioane de euro.

"In urma analizelor de risc fiscal si controalelor antifrauda efectuate, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala au identificat un prejudiciu de peste 13 milioane lei (circa 3 milioane euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata TVA si impozitului pe profit de catre o retea de firme coordonate de cetateni romani, care se specializase in comertul cu produse farmaceutice. Cazul a fost sesizat procurorilor Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, care, in data de 28 ianuarie 2015, au efectuat perchezitii la 64 de adrese", se precizeaza in comunicatul citat.

In perioada 2013-2014, prin cinci circuite succesive de firme din Bucuresti si judetele Ilfov, Buzau, Iasi, Ialomita, Arges si Olt, care aveau comportament fiscal tip "fantoma", s-a creat aparenta de legalitate pentru medicamente provenite din surse ilegale. Astfel, s-au emis facturi pentru achizitii fictive de medicamente foarte scumpe destinate tratarii sindromului imunodeficientei dobandite, afectiunilor onco-hematologice, sclerozei multiple si afectiunilor pulmonare, la preturi de circa 10 ori mai mici decat valoarea de piata.

De asemenea, s-au achizitionat fictiv produse parafarmaceutice si diverse servicii in scopul atat al cresterii artificiale a cheltuielilor si diminuarii bazei impozabile, respectiv evitarii platii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cat si al majorarii artificiale a TVA deductibila, in vederea sustragerii de la plata obligatiilor fiscale.

O buna parte din sumele obtinute din activitatea infractionala (circa 5 milioane de euro) se transferau din patrimoniul firmelor catre persoanele fizice cu rol important in organizarea circuitelor comerciale respective, prin incheierea de contracte de imprumut si alte operatiuni suspecte de spalare a banilor.

Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratul General al Politiei Romane, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, au descins la 64 de adrese - domiciliile unor persoane si sediile unor societati comerciale din Bucuresti si judetele Ilfov, Buzau, Iasi, Ialomita, Arges si Olt, potrivit Politiei Romane.

"In urma cercetarilor s-a stabilit faptul ca, in perioada anilor 2013-2014, reprezentantii societatilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea in lantul legal a unor medicamente cu valoare mare de piata utilizate in tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatita, diabet, procurate la negru de pe piata interna sau comunitara. De asemenea, s-a mai stabilit ca, prin intermediul societatilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) catre persoanele vizate din circuitul infractional, iar banii astfel obtinuti fiind reintrodusi in circuitul ilicit prin transferuri bancare si contracte de imprumut fictive", precizeaza Politia Romana.

Prin acest mecanism, in circuitul legal din Romania si din alte state comunitare ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentantii firmelor vizate in dosar, mai sustin anchetatorii.

Medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu contineau substanta activa care ar fi trebuit sa-i ajute.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii