ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-11-2016, ora 08:45

Cum a produs noul presedinte american cea mai mare supriza din istoria politica moderna

Articol de Cristian Amariei
9 noiembrie, 2 dimineata ora Romaniei. La americani au inceput sa se inchida sectiile de votare, iar postul de stiri CNN transmite primele exit polluri. Nimic iesit din comun: Trump castiga in sud statele traditional republicane, iar clinton isi adjudeca voturile electorale din Vermont, teritoriu din nord. Mai trece o ora, apar noi rezultate: Clinton castiga New York si New Jersey, state cu majoritatea populatiei in zone urbane, iar Trump castiga statele pe care trebuia neaparat sa le castige, precum Nebraska sau Kansas. Carolina de nord, stat pentru care ambii se lupta, pare a merge catre democrata.

Vine insa ora 4: Trump preia conducerea in Carolina de nord si in Ohio; jumatate deora mai tarziu, el conduce in majoritatea statelor in care e prea devreme pentru a se face o predictie. Bursele incep sa cada: Jake Tapper, jurnalist emblematic al postului CNN, se intreaba daca nu am putea cumva asista la o surpriza. si ce surpriza!

Sondajele de opinie s-au inselat. Jurnalistii s-au inselat. Analisti din lumea intreaga s-au inselat. Donald Trump este cel de al 45-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Un singur om a prezis ca Trump va iesi presedinte: profesorul Allan Lichtman a reusit sa prezica cine va castiga alegerile din ultimii 32 de ani, folosind un mecanism care nu este bazat pe sondaje, opinii, popularitatea candidatului, ci foloseste un sistem de adevarat sau fals pe care l-a denumit „Chei catre Casa Alba“. Profesorul s-a bazat pe faptul ca prin aceste alegeri este judecata in primul rand performanta partidului care are deja presedinte la Casa Alba.

Predictia sa si rezolvarea algoritmului l-au indicat pe Donald Trump ca fiind castigator. „Nu am vazut niciodata un candidat care sa‑si fi petrecut viata imbogatindu-se pe spatele altora. Este primul candidat din istoria noastra care minte in serie, mascand lucrurile. Niciodata nu am mai avut un candidat care nu numai o data, ci de doua ori, intr-un mod insidios, a incitat la violenta impotriva unui contracandidat. N-am mai avut un candidat care sa invite o putere straina ostila sa se amestece in alegerile americane. N-am mai avut vreun candidat care sa ameninte ca va incepe un razboi aruncand in aer navele din Golful Persic daca se apropie prea mult de cele americane. N-am avut niciodata un candidat care sa isi ia drept model un dictator strain. Date fiind toate aceste exceptii, este posibil ca Donald Trump sa zdruncine un model care a tinut peste 150 de ani in istoria noastra si sa piarda aceste alegeri, chiar daca circumstantele istorice ii sunt favorabile“, a declarat profesorul Allan Lichtman cu doua saptamani inaintea alegerilor. Nu a fost sa fie: Donald Trump i-a confirmat sistemul.

Este un exemplu, sigur, si probabil ca mai sunt si altii care l-au vazut pe Trump castigator; dar cel mai convins sustinator al lui Trump a fost el insusi. Candidatul republican a repetat, aproape obsesiv, ca toate sondajele de opinie sunt gresite, ca el va redesena harta prezentata de majoritatea institutiilor media din America si nu numai. Nimeni nu l-a crezut. Dar in noaptea de 8 spre 9 noiembrie, lumea intreaga a urmarit, aproape fara reactie, cum un miliardar din New York fara niciun fel de experienta politica a invins dinastia Clinton.

Cum a castigat insa Trump? Candidatul republican a facut exact ceea ce a spus ca va face: a intors rezultatul. Si a reusit asta intr-un mod spectaculos, castigand state precum Michigan, Pennsylvania sau Wisconsin. Cel din urma, spre exemplu, nu mai fusese castigat de republicani de pe vremea lui Ronald Reagan, in 1984; Michigan si Pennsylvania erau „albastre“ inca din 1988. Iar in 2016, aceste teritorii care formeaza asa-numita „centura de rugina“ (nume dat ca urmare a disparitiei treptate a zonelor industriale) erau considerate un pariu sigur pentru Hillary Clinton si Partidul Democrat.

Trump avea nevoie sa castige un singur stat dintre cele trei pentru a „sparge“ defensiva democratilor. Le-a castigat insa pe toate trei.

Candidatul republican a profitat, intr-un fel, de ingamfarea echipei lui Clinton, care a vazut statele din „centura de rugina“ ca fiind unele gata castigate; democratii au investit mai putini bani si mult prea putin timp in zona, trezindu-se parca in ultimele zile, atunci cand au organizat mai multe mitinguri electorale. Trump, in schimb, a ignorat glumele pe seama campaniei sale si a atacat statele albastre de-a lungul coastei de nord-est. S-a trimis acolo sotia – care a devenit doar a doua „prima doamna“ nascuta in afara Statelor Unite, dupa nevasta lui John Adams la finele secolului XIX –, si-a trimis copiii, a investit bani in reclame TV si a facut numeroase opriri chiar el. Iar atentia acordata oamenilor s-a transformat in voturi.

Dar Trump nu a castigat alegerile doar cu Michigan, Pennsylvania si Wisconsin. El a castigat 31 de state fata de cele 19 din dreptul lui Clinton.

Arkansas, spre exemplu, este statul din care si-a lansat cariera politica Bill Clinton, fostul presedinte american si sotul lui Hillary Clinton: Trump l-a castigat cu peste 60% din voturi.

In saptamanile premergatoare alegerilor, majoritatea eram de acord ca cea mai importanta lupta se va da in Florida; va aduceti aminte, probabil, alegerile din anul 2000, atunci cand George W. Bush a castigat presedintia obtinand cele 25 de voturi electorale din Florida la o diferenta de 537 de voturi. 537 de voturi dintr-un total de 6 milioane de voturi exprimate. In 2012, Barack Obama a castigat voturile din „The Sunshine State“ cu 0,9%. Florida, asadar, e un stat cunoscut pentru raportul extrem de strans dintre democrati si republicani, dar sondajele din aparute in ultimele trei-patru saptamani o dadeau favorita pe Hillary Clinton.

Din nou, n-a fost sa fie. Trump a castigat Florida cu peste 100.000 de voturi si s-a detasat in cursa spre 270 de voturi electori (numarul minim de care un candidat are nevoie pentru a deveni presedinte, conform sistemului electoral din Statele Unite – n.red.).

Sursa: businessmagazin.ro
     
Tag-uri: donald trump, alegeri, sua
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii