STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
01-12-2015, ora 12:01
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Cum a fost sarbatorita prima zi nationala a Romaniei, la 1 decembrie 1990? De ce a fost huiduit Coposu - VIDEO
Articol de Cristian Amariei Conform Legii nr. 10 din 31 iulie 1990, ziua nationala a statului roman este sarbatorita la data de 1 decembrie. Actul legislativ promlugat de presedintele Romaniei de la acea vreme, Ion Iliescu, a constituit baza articolului 12, alineatul 3, din Constitutia adoptata in anul 1991. Pentru prima data in istoria noastra, 1 decembrie a fost sarbatorit ca zi nationala in anul 1990. De atunci, festivitatile legate de comemorarea Marii Uniri de la 1918 sunt organizate in fiecare an, la aceeasi data. Ce s-a intamplat mai exact la 1 decembrie 1990?
Practic, in acel an ziua nationala a Romaniei a fost sarbatorita de liderii politici de doua ori: la 30 noiembrie, la Bucuresti si 1 decembrie, la Alba Iulia. in toata tara au avut loc manifestatii, in cadrul carora a fost glorificata ziua de 1 decembrie 1918, ca fiind momentul in care romanii si-au indeplinit un ideal vechi de secole: Unirea.
In capitala, mii de persoane au putut urmari parada militara, ce s-a desfasurat pe Bulevardul Kiseleff. Pe sub Arcul de Triumf (inaugurat la 1 decembrie 1936) au defilat batalioane de elevi ai Academiei Militare, studenti ai Academiei Tehnice Militare, trupe de infateristi si vanatori de munte, jandarmi, pompieri si parasutisti. De asemenea, la parada au participat personalitati oficiale, in frunte cu presedintele Ion Iliescu si primul ministru Petre Roman.
A doua zi, pe 1 decembrie, demnitarii s-au indreptat spre Alba Iulia, orasul care a gazduit festivitatile legate de Marea Adunare din 1918. Printre personalitatile prezente s-au numarat: presedintele Romaniei, Ion Iliescu, ministrul Apararii, Victor Atanasie Stanculescu, presedintele Senatului, Alexandru Barladeanu, presedintele Partidului National-Liberal, Radu Campeanu, presedintele Partidului Social-Democrat, Sergiu Cunescu, presedintele Partidului National taranesc Crestin Democrat, Corneliu Coposu si reprezentantul Frontului Salvarii Nationale, Claudiu Iordache.
Evenimentele de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1990, au fost marcate de scandari si huiduieli indreptate impotriva clasei politice romanesti. Cei vizati au fost, indeosebi, membrii opozitiei, in frunte cu Corneliu Coposu. Motivul pentru care acestia au fost huiduiti este cat se poate de evident. Politicienii aflati la conducere trebuiau sa-si asigure puterea pe o perioada cat mai lunga de timp, iar acest lucru insemna ca partidele opozante trebuiau denigrate.
Cum putea fi orientata opinia publica, pentru a nu vota cu opozantii puterii? Foarte simplu, prin intermediul unei manifestatii, la care sa participe cat mai multe persoane. Pe parcursul festivitatilor, discursurile oamenilor politici, printre care Corneliu Coposu, au fost intrerupte din minut in minut, cei prezenti pe scena incercand, in mod aparent, sa domoleasca agitatia multimii. Scopul liderilor de la acea vreme era atins: imaginea opozitiei fusese spulberata.
In acea zi friguroasa si mohorata de la Alba Iulia, prima sarbatoare nationala, marcata pe 1 decembrie, a fost un fiasco total. inca din timpul Revolutiei din decembrie 1989, propunerea ca aceasta data sa devina ziua tuturor romanilor a starnit controverse aprinse.
Sursa: descopera.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email