A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727661683.8302.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cu ce inlocuim carnea de porc? 4 alternative sanatoase pentru Sarbatori
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-12-2012, ora 13:47

Cu ce inlocuim carnea de porc? 4 alternative sanatoase pentru Sarbatori

Articol de Madalina Irimia

Carnea de porc este deseori blamata din cauza ca ingrasa si este plina de grasimi nesanatoase care duc la cresterea nivelului de colesterol si la dezvoltarea unor afectiuni cardiace. Desi toata lumea este constienta de efectele consumului de carne de porc, aceasta nu lipseste pe pe masa de Craciun.

Prin traditie, la noi porcul este rege de sarbatori. Din el se prepara sarmalutele, friptura, carnatii, toba si alte preparate specifice acestei perioade a anului.

Aici este adevarata problema: de sarbatori mancam prea multa carne de porc pentru ca nu constientizam cate preparate contin acest ingredient si nu alegem garniturile potrivite pentru acest tip de carne.

Carnea de porc este nesanatoasa si ingrasa in momentul in care o consumi fara masura. O portie rezonabila de carne de porc la o masa este de 100-150 de grame. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont cand mananci carne de porc este garnitura. Daca langa friptura de porc pui o portie generoasa de cartofi prajiti si alaturi si cateva felii de paine, sa nu te mire ca iti apar colacei pe abdomen.

Carnea de porc este sanatoasa doar daca o prepari sanatos si o mananci in portii rezonabile cu legume. Sa nu uitam ca ea iti ofera nutrienti esentiali, cum sunt proteinele, si minerale esentiale, cum este fierul si zincul.

Acum, daca stii ca nu te poti abtine de la carne si preparatele din carne, de sarbatori poti opta pentru alte tipuri de carne mai sanatoase, in detrimentul celei de porc.

1. Carnea de curcan

Carnea de curcan, desi nu este tradionala de Craciun, contine o cantitate generoasa de aminoacizi, antioxidanti si minerale. In schimb, este o carne slaba in grasimi. 150 de grame de carne de curcan fara piele iti furnizeaza o doza excelenta de acid folic, alte vitamine din complexul B, potasiu si zinc. Specialistii spun ca un consum regulat de carne de curcan scade riscul de cancer, regleaza nivelul zaharului din sange si contribuie la scaderea colesterolului rau.

2. Carnea de strut

Daca vrei o alternativa cu adevarat sanatoasa la carnea de porc, atunci de Craciun poti alege sa prepari carne de strut. Aceasta are o valoare nutritiva exceptionala. Spre deosebire de carnea de vita, de exemplu, cea de strut contine de 2 ori mai mult fier si de 4 ori mai multa vitamina B12.

Carnea de strut este bogata in acizi grasi eseniali omega 3, care asigura o functionare optima a creierului si a inimii si intaresc sistemul imunitar.

Integral pe sanatate.ele.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii