ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-07-2016, ora 14:11

Cu cat se ieftineste gazul, functie de regiunea in care stai. Cine pierde din ieftinire

Articol de Madalina Irimia
De la 1 iulie 2016, pretul mediu reglementat al gazului vandut clientilor casnici din Romania scade cu 3%, potrivit unui anunt al ANRE. Nu inseamna insa ca toti romanii vor plati, in august, un gaz mai ieftin cu 3%.

Potrivit datelor furnizate de catre reprezentantii Autoritatii, pentru judetele din jumatatea de nord a tarii, respectiv clientii E.ON, ieftinirea este de 2,9%. In schimb, jumatatea de sud, aflata in aria ENGIE(fosta GDF Suez), va plati un gaz mai ieftin cu 3,2%. Astfel, noul pret, cu TVA, al clientilor E.ON este de 151 de lei/MWh iar cel al clientilor ENGIE este de circa 130 de lei/MWh. Diferenta de 20 de lei intre E.ON si ENGIE este data de numarul de clienti pe care il deserveste fiecare furnizor(1,4 milioane ENGIE, 1,2 milioane E.ON), dar si de costurile de distributie si furnizare ale fiecarui operator – mai mari in cazul nemtilor, care deservesc o populatie aflata cu preponderenta in zone de deal si munte.

E.ON deserveste 1,4 milioane de clienti din 20 de judete din Moldova, Transilvania si Banat. ENGIE furnizeaza gaze pentru 1,6 milioane de clienti din 19 judete din sudul tarii si Bucuresti. impreuna, cei doi furnizori acopera peste 90% din piata consumatorilor casnici din Romania.

Noile preturi pentru gaze sunt valabile pana la 1 martie 2017

Ieftinirea de la 1 iulie se datoreaza ajustarii costului de transport gaze si modificarii, fata de anul trecut, a structurii de cos. “Am taiat pretul transportului practicat de Transgaz cu 20%, de la 13 lei/MWH la 9 lei pe MWh. De asemenea, fata de anul trecut, in sezonul rece 2016 -2017, cosul de gaze este format din 100% gaz local, perimetre de productie si inmagazinare(anul trecut, cosul de gaze prevedea un procent de 3% importuri - n.r.) ”, spune presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

Populatia plateste gazele la pret de cos, o medie ponderata intre marfa de productie locala si cea de import. Proportia cosului este stabilita de ANRE. in ultimul an, 1 iulie 2015 – 1 iulie 2016, pretul final reglemntat al gazului a scazut cu circa 8%, datorita scaderii TVA si ajustarii tarifelor de distributie si transport.

Daca populatia se bucura de ieftinirea gazelor iar distribuitorii nu pierd nimic din aceasta ajustare, pentru ca tarifele de distributie nu se modifica, nu acelasi lucru se poate spune despre operatorul national de transport gaze, Transgaz, care pierde din scaderea tarifelor sale reglementate.

Potrivit lui Havrilet insa, Transgaz va inregistra aceleasi venituri din transportul gazelor, pentru ca scaderea tarifelor reglementate va fi contrabalansata de cantitati de gaz mai mari trasnportate pe perioada sezonului rece. Aici, trebuie precizat ca componenta trasnport gaze din pretul final al gazului livrat consumatorilor casnici a crescut cu 43% in perioada 2009 – 2014, cu un impact de 5% in facturi. Din 2008 si pana in prezent, consumul de gaz al Romaniei a scazut cu o treime, de la 18 miliarde de metri cubi anual la 12 miliarde metri cubi. Prin urmare, si transportul de gaze a scazut proportional. Ce a pierdut Transgaz din rulaje, in perioada 2008 – 2014, a castigat din majorarea tarifului de transport. Ajustarea negativa efectuata de ANRE la 1 iulie este doar a doua din ultimii zece ani, dupa cea de 6,8% realizata la 1 iulie 2015.

Ce platesti in factura la gaze

Pretul gazului pe care-l platesc gospodariile din Romania are mai multe componente, marfa in sine reprezentand circa jumatate din pretul final. Pretul este stabilit prin Ordine ale ANRE, exclusiv pentru consumatorul casnic de gaze si producatorii de energie termica care livreaza gaze la consumatori casnici. Acest pret se stabileste separat pentru fiecare societate care vinde gaze pe piata reglementata.

Pretul de achizitie a marfii nu include servicii, cumparatorul acestor gaze fiind obligat sa si contracteze singur aceste servicii cu operatorul de transport (Transgaz), operatorii de distributie (unul din cei 38 de operatori de distributie) si operatorii de inmagazinare (2 operatori in Romania).

Diferenta intre 76 de lei/MWh, cat este pretul propriu-zis al gazului(productie plus extras din depozite), si pana la 130 - 150 de lei, functie de furnizor, cat platim gazul la noi acasa, reprezinta tarifele de transport, tarifele de distributie, tarifele pentru servicii de inmagazinare, TVA si adaosul furnizorului de gaze.

Pretul gazului pentru consumatorii casnici este in totalitate reglementat. Toate componentele, de la pretul producatorului, la alcatuirea cosului de gaze, la tarifele de distributie, transport, furnizare si inmagazinare, sunt reglementate. Astfel, statul este cel mai stabileste pretul final al gazului pentru gospodarii. Piata va fi total liberalizata de-abia din 2017, daca pretul gazului de import va continua sa fie la niveluri apropiate de cel intern, sau chiar mai ieftin.

In cazul consumatorilor noncasnici - firmele, piata gazului este liberalizata de la 1 ianuarie 2015. Populatia consuma circa 3 miliarde de metri cubi de gaze anual, un sfert din consumul total al Romaniei. Productia gazelor se imparte intre Romgaz si Petrom. Transportul este asigurat de Transgaz. Distributia este facuta de E.ON Distributie, Transilvania si Moldova, si Distrigaz Sud Retele in Muntenia, Oltenia si Dobrogea. Pe piata reglementata a consumatorilor casnici exista doi mari furnizori, GDF Suez si E.ON Energie Moldova.

Sursa: capital.ro
     
Tag-uri: pret, gaz, regiuni
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii