A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719762339.161.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cu cat se SCUMPESC GAZELE de la 1 iulie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-04-2014, ora 18:20

Cu cat se SCUMPESC GAZELE de la 1 iulie

Articol de Madalina Irimia

Calendarul de liberalizare prevede o crestere de 2% a pretului gazelor pentru populatie de la 1 iulie, insa ANRE analizeaza daca este cazul sa existe o astfel de ajustare a tarifelor, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

'De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, insa vom face calcule si vom vedea daca este cazul sa aplicam aceasta scumpire', a spus Havrilet.

El a aratat ca, la nivelul intregului an, calendarul de liberalizare prevede o scumpire totala de 10% pentru consumatorii casnici, dar, de fapt, ANRE nu se asteapta la o crestere mai mare de 5-7%.

'Pana la finalul perioadei de liberalizare, respectiv sfarsitul anului 2018, este prevazuta o crestere de pret de 36%, insa noi estimam ca scumpirea va fi undeva la 22%', a completat oficialul ANRE.

Anterior, in aceeasi conferinta, Havrilet, a afirmat ca a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii non-casnici incepand de la 1 iulie, desi calendarul prevedea finalizarea liberalizarii la 31 decembrie 2014.

Presedintele ANRE a explicat ca masura este necesara intrucat pretul pietei a devenit mai mic decat cele stabilite in calendarul de liberalizare, ca urmare a scaderii preturilor pe pietele internationale si a unor importuri mai mici de gaze.

'Propunem Guvernului ca de la 1 iulie sa finalizam procesul de liberalizare din sectorul industrial si sa beneficieze si acestia (consumatori non-casnici - n.r.) de posibilitatea de a accesa preturi mai mici decat cele prevazute in calendar. Calendarul actual prevedea cresteri de preturi la niveluri mai mari decat sunt preturile acum, ceea ce nu mai este fezabil, asa ca propunem anularea calendarului', a spus Havrilet.

El a aratat ca 75% din piata gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% inca platesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru acestia este necesara eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piata reprezinta consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizata in 2018.

Sursa: AGERPRES

Foto: realitatea.net

     
Tag-uri: scumpire, gaze, ANRE
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii