A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829462.5731.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Criza vanzarilor de autoturisme impinge piata catre nivelul din 2000
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
25-12-2012, ora 16:00

Criza vanzarilor de autoturisme impinge piata catre nivelul din 2000

Articol de Cristian Amariei

Mai putin de un sfert din piata autoturismelor a rezistat crizei din ultimii cinci ani. Cum declinul nu pare a avea final, comerciantii se multumesc cu lupta pentru cota de piata.

Cele 49.128 de autoturisme inmatriculate in primele noua luni ale acestui an nu reprezinta nici macar un sfert din recordul de 228.499 de unitati inregistrat la finalul celui de-al treilea trimestru din 2008. Desi, pe atunci, criza se vedea deja la orizont, nimeni nu putea estima ca piata va cobori atat de abrupt. O simpla proiectie pentru finalul acestui an indica inmatriculari totale de cel mult 66.000 de autoturisme, adica foarte aproape de valoarea inregistrata in anul 2.000.

Cu o piata aflata intr-un recul prelungit, marcile din fruntea clasamentuluii nmatricularilor au o soarta similara. Doar Volkswagen, in 2011, si Ford, in acest an, au putut raporta cresteri anuale, in timp ce marci precum Dacia, Skoda sau Renault au inregistrat scaderi mai mult sau mai putin importante.

Conform oficialilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), scaderea pietei nu este singura consecinta a crizei din ultimii cinci ani. Vanzarile catre persoane fizice ocupa in acest an doar 32% din total - fata de 44%, in 2011 - restul fiind achizitii realizate de persoane juridice. Explicatia acestui fenomen este pusa de comercianti si importatori pe seama derularii defectuoase a Programului „Rabla“, dar si pe seama resurselor financiare modeste ale potentialilor cumparatori de autovehicule. Acest din urma amanunt, completat de apetenta romanilor pentru vehicule de ocazie, pare sa aiba ca principal efect reculul accentuat al vanzarilor in special in segmentele A - D (intre -14% si -29%) in timp ce clasa executive s-a majorat cu aproape 29%. Fara a putea face prognoze, „care s-au dovedit false“ in ultimii ani, APIA considera ca „anul 2012 este compromis, o scadere de circa 20% fata de anul 2011 fiind aproape o certitudine. Ca urmare, pentru anii care vin, trebuie pregatite, inca de pe acum, masuri care sa stimuleze achizitia de autovehicule noi.

Sursa: capital.ro

Foto: leasingportal.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii