A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662418.0758.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Criza refugiatilor in Europa risca sa creeze o generatie de copii apatrizi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-09-2015, ora 09:27

Criza refugiatilor in Europa risca sa creeze o generatie de copii apatrizi

Articol de Madalina Irimia
Criza refugiatilor in Europa risca sa creeze o noua generatie de copii apatrizi daca tarile nu inlatura lacunele din legislatia lor nationala, au avertizat luni experti, relateaza agentia Reuters.

Avertismentul intervine in timp ce Reteaua europeana a programului pentru apatrizi (ENS) a lansat o campanie pentru a opri cresterea de copii apatrizi in Europa, unde aproximativ 600.000 de persoane nu au cetatenie.

Copiilor apatrizi le sunt refuzate drepturile fundamentale de care se bucura cei mai multi oameni, fiind vulnerabili la exploatare. Ei traiesc de multe ori in saracie, fara acces la educatie si servicii medicale.

Un raport ENS, care analizeaza legislatia nationala in 47 de tari europene, afirma ca legile gresite si procedurile de inregistrare a nasterii fac ca mii de copii sa creasca apatrizi pe continent, noteaza Reuters.

Raportul subliniaza de asemenea ingrijorarea asupra riscului de copii apatrizi nascuti in exil de refugiati sirieni.
"Copii inca se nasc apatrizi in Europa din mai multe motive, dar criza actuala a migratiei subliniaza urgenta pentru tarile europene de a-si reforma legislatia nationala si procedurile de inregistrare a nasterii pentru a se asigura ca niciun copil nu va ramane apatrid", declara coautoarea raportului Laura van Waas.
Peste 470.000 de refugiati si migranti din Orientul Mijlociu, Africa si Asia au ajuns in Europa in acest an. in jur de jumatate se crede ca sunt refugiati din razboiul sirian.
Van Waas a spus ca documentele de identificare ale multor familii s-au pierdut sau au fost distruse in timpul razboiului, exacerband provocarile in inregistrarea nasterilor de copii nascuti in exil, in special in tarile vecine Siriei.
Problemele sunt agravate in cazuri in care tatal este absent sau a fost ucis pentru ca legile discriminatorii siriene nu dau dreptul
mamelor sa-si treaca cetatenia copiilor lor.
Se estimeaza ca aproximativ 60.000 de copii s-au nascut deja in exil in tara membra a Consiliului Europei Turcia, care a primit aproximativ 2 milioane de refugiati sirieni.

ENS face apel la toate tarile din Europa sa inlature lacunele pentru ca orice copil nascut pe teritoriul lor sa poata dobandi cetatenie si sa nu ramana apatrid.
Raportul arata ca desi toate tarile europene au semnat unul sau mai multe tratate internationale ce stabilesc dreptul oricarui copil la o cetatenie, doar jumatate au incorporat pe deplin aceste obligatii in legislatia interna.
Campania pentru a nu mai exista copii apatrizi se incadreaza intr-o initiativa majora a ONU lansata anul trecut si care urmareste eradicarea situatiei apatrizilor intr-un deceniu.
La nivel mondial, Natiunile Unite estimeaza ca 10 milioane de oameni nu au cetatenie si un copil se naste apatrid la fiecare 10
minute.
Cele mai mari populatii apatride in Europa provin din destramarea Uniunii Sovietice. Copii continua sa se nasca din parinti apatrizi care nu au reusit sa dobandeasca o cetatenie dupa dezintegrarea blocului la inceputul anilor 1990. De exemplu, exista in jur de 7.800 de copii apatrizi in Letonia.
Dezintegrarea fostei Iugoslavii a creat probleme similare in special pentru membrii comunitatii rome, multi dintre ei continuand sa se confrunte cu obstacole in dobandirea cetateniei.
In alta parte in Europa problema este adesea legata de migratie, dar nimeni nu stie cati copii apatrizi sunt acolo in total, in parte pentru ca unele tari nu reusesc sa faca o diferenta clara intre copii apatrizi si cei de "nationalitate necunoscuta". Germania are peste 9.000 de copii si adolescenti de "nationalitate necunoscuta".
Raportul subliniaza de asemenea in legatura cu apatrizii noile riscuri reprezentate de adoptiile transfrontaliere si mamele-surogat, adauga Reuters.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: criza, europa, refugiati
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii