ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-08-2014, ora 08:27

Criza de sange in spitale. Donatorii sunt in concediu

Articol de Cristian Amariei

Este criza de sange in mai multe orase din tara! Si este criza si de donatori. De o saptamana, la Centrul de Transfuzii din Iasi ajung doar 30 de donatori intr-o zi, de trei ori mai putini decat in mod obisnuit. Hematologii nu reusesc sa faca rezerve.

La Arad, situatia este si mai grava: stocurile s-au dovedit neindestulatoare iar medicii au imprumutat sange de la un spital din Zalau. Si se pot considera norocosi. Centrul de transfuzii din Constanta a cerut doua saptamani la rand sange unor institutii din apropiere, dar n-a primit. In aceste conditii, doctorii sunt nevoiti sa amane interventiile chirurgicale care nu constituie o urgenta.

De la inceputul lunii, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iasi au venit sa doneze sange, in medie, cate 30 de oameni pe zi. Asta in conditiile in care un flux normal ar presupune cel putin 80 de donatori.

La ora actuala ducem mare lipsa de grupele A pozitiv si zero pozitiv, dar toate sunt in general deficitare. Iar multi dintre donatorii din aceste zile vin numai pentru ca rudele lor au nevoie”, a spus dr. Andreea Vatamanu, purtatorul de cuvant al Centrului de Transfuzii Sanguine.

„Am amanat bolnavul pentru 3-4 zile. Un bolnav cu ciroza, de 50 si ceva de ani, cu trombocite mici la care a trebuit sange mai mult. Era din Vaslui, am sunat acolo, familia, mobilizare generala si cu alte spitale si am reusit sa trecem de moment”, a spus Mugurel Bosanceanu, medic primar la Institutul Regional de Oncologie.

Din pacate, spitalul din Iasi nu este o exceptie nefericita. Peste tot in tara gasim situatii asemanatoare, ba chiar mai grave. La Arad, de exemplu.

Am avut un deficit destul de mare de sange din cauza concediilor asa se intampla in fiecare an. Saptamana trecuta am adus sange de la Zalau. In acest moment am fi deficitari pe A negativ”, a spus Laura Pacurariu, director al centrului de transfuzii Arad.

Si la Oradea, numarul donatorilor a scazut cu 15-20%. Din 45 de persoane intregistrate intr-o perioada normala, acum sunt cel mult 30.

Pe acest fond de reducere a persoanelor care doneaza intervine o crestere a solicitarilor din partea spitalelor. In ultimele doua saptamani am contactat alte patru centre judetene de transfuzii, refuzul a fost sistematic. Interventiile programate trebuie amanate in favoarea pacientilor care constituie urgente”, a spus Alina Dobrota, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine.

Pot dona sange doar persoanele sanatoase, fara afectiuni cronice, cu varsta pana in 50 de ani. Donatorii beneficiaza de analize gratuite, tichete de masa in valoare de 65 de lei si sunt scutiti de la serviciu in ziua donarii.

Sursa: digi24.ro

Foto: dcnews.ro

     
Tag-uri: lipsa, donatori, sange
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii