ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-08-2012, ora 11:03

Cristian Mungiu a luat marele premiu al Festivalului de la Herceg Novi din Serbia

Articol de Madalina Irimia

Regizorul Cristian Mungiu a castigat Marele premiu al celei de-a 26-a editii a Festivalului de film de la Herceg Novi (Serbia) cu productia "Dupa dealuri".

In cadrul aceluiasi festival, premiul Mimosa de Aur pentru cel mai bun actor a fost castigat de Branimir Popovic pentru rolul sau din filmul muntenegrean "Ace of spades - bad fortune", in regia lui Drasko Djurovic, si de Emir Hadzihafisbegovic pentru rolul din "The Death of a Man in the Balkans".

Mimosa de Aur pentru cel mai bun scenariu a fost castigat de sarbul Miroslav Momcilovic cu filmul "The Death of a Man in the Balkans".

Regizorul sarb Bojan Vuletic a primit premiul special al juriului pentru productia "Practical Guide to Belgrade with Singing and Crying".

Productia "Dupa dealuri" i-a adus lui Cristian Mungiu si premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes. Tot la Cannes, acest film le-a adus celor doua protagoniste, Cosmina Stratan si Cristina Flutur, premiul pentru interpretare feminina.

Filmul se inspira dintr-o drama reala despre care presa a scris mult in 2005, cand o tanara, Irina Cornici, moare intr-o manastire din nord-estul Romaniei in urma unei sedinte de exorcizare. Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or in 2007 pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", pune in discutie in noul sau film chestiuni legate de religie si de notiunea de responsabilitate.

El "nu critica religia" si nici nu incearca sa gaseasca vinovati in sanul religiei ortodoxe. "Adevaratii vinovati", vin din copilaria acestor orfane de la manastire si din educatia primita, si nu apar pe ecran.

Sursa: ziare.com

Foto: realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii