ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-06-2016, ora 10:01

Costul violentelor legate de arme de foc in SUA: 229 miliarde de dolari anual

Articol de Madalina Irimia
Circa 11.000 de persoane sunt victime in fiecare an in SUA omuciderilor cu arme de foc, experti americani calculand pentru prima oara costul acestor violente pentru societatea americana, informeaza publicatia franceza La Croix.

'Violenta cu arma de foc este uimitor de ridicata pentru o tara atat de bogata. Daca exista o mica diferenta intre nivelurile de criminalitate intre tarile industrializate, rata omuciderilor cu arma de foc este in schimb superioara de 20 de ori in SUA', constata experti de la Bloomberg School of Public Health a Universitatii Johns-Hopkins (Baltimore, Maryland), citati duminica de La Croix.

Daca numarul omuciderilor este cunoscut, exista aparent putine date despre impactul costului lor asupra societatii americane. 'Primul motiv il constituie faptul ca National Rifle Association si alte organizatii care fac lobby in favoarea armelor de foc exercita presiuni asupra liderilor politici sa sisteze cercetarile in domeniu', afirma site-ul american Mother Jones.

Astfel, pentru a incerca sa obtina cifre, acest site de stanga a colaborat cu cercetatorul Ted Miller de la organizatia independenta Pacific Institute for Research and Evaluation (PIRE). Munca lor a constat in cautarea datelor despre costurile directe inregistrate de serviciile de urgenta, anchetele politiei, ingrijirile medicale pe termen lung, controalele psihologice, cheltuielile justitiei (inclusiv detentia in inchisori a vinovatilor). Ancheta a inclus, de asemenea, costurile indirecte: pierderi de venituri, pierderi pentru angajatori, consecinte asupra calitatii vietii.

In total, cheltuielile depasesc 229 miliarde de dolari (peste 212 miliarde de euro). Cheltuielile directe se ridica la 8,6 miliarde, iar cele indirecte sunt estimate la cel putin 221 miliarde. in aceasta categorie, cheltuielile cele mai importante (estimate pe baza deciziilor tribunalelor) se refera in primul rand la 'impactul asupra calitatii vietii victimelor' (169 miliarde de dolari), urmate de pierderile din venituri (49 miliarde anual).

Potrivit Mother Jones, 87 % din totalul acestor cheltuieli ar fi acoperite de contribuabili. Costul mediu al unei omucideri cu arma de foc ar fi astfel de 400.000 de dolari. Totusi, aceste cifre nu iau in calcul suficient cheltuielile legate de 'tratamentele medicale pe termen lung si handicapurile'provocate.

Consecintele acestor drame, in special cele pe timp indelungat, depasesc imaginatia. Mother Jones citeaza astfel marturia unei tinere femei, Jennifer Longdon, devenita paraplegica in 2004, dupa ce fusese tinta unui tragator intr-o parcare in apropiere de Phoenix (Arizona). Atacul a fost probabil 'un act de violenta gratuit', crede victima. El nu a fost niciodata elucidat.

Jennifer Longdon a fost spitalizata de 20 de ori pentru diverse complicatii, intre altele pentru ca si-a fracturat ambele picioare cazand de pe scaunul sau rulant. Asiguratorul sau a reusit sa obtina anularea contractului. In timp ce veniturile ei inaintea dramei se ridicau la 80.000 de dolari anual, Longdon a trebuit ulterior sa-si declare falimentul personal. Ea nu mai primeste decat 2.000 de dolari ca indemnizatie lunara, varsata prin Sistemul de securitate sociala public. Acesta a platit, de asemenea, 250.000 de dolari pentru diferitele tratamente medicale in decurs de 10 ani. In aceste cheltuieli nu au fost incluse amenajarile necesare in micuta locuinta a victimei pentru a-i permite sa se adapteze noii sale vieti.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: costuri, violente, arme, sua
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii