ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-12-2014, ora 08:55

Coreea de Nord cere ONU sa condamne SUA dupa publicarea raportului despre CIA

Articol de Cristian Amariei
Coreea de Nord, acuzata de Natiunile Unite de incalcari grave ale drepturilor omului, a cerut miercuri Consiliului de Securitate sa condamne Statele Unite dupa publicarea unui raport coplesitor despre folosirea torturii de catre CIA.

Dezvaluirile din acest raport al Senatului american despre abuzurile comise impotriva a zeci de detinuti care au legaturi cu Al-Qaida constituie un veritabil test de credibilitate pentru Consiliul de Securitate, apreciaza regimul nord-coreean.

Consiliul va confirma "rolul sau detestabil" de "instrument al practicilor arbitrare ale Statelor Unite" daca dezbate drepturile omului in Coreea de Nord "inchizand ochii" totusi fata de actiunile unuia dintre membrii sai permanenti, potrivit Ministerului nord-coreean de Afaceri Externe.

Un purtator de cuvant al ministerului a vorbit despre "tortura inumana practicata de CIA" dar si despre cazurile recente de afroamericani neinarmasi ucisi de politisti albi.
"in cazul in care Consiliul de Securitate vrea sa dezbata drepturile omului, el va trebui (...) sa se intereseze de numeroasele incalcari ale drepturilor omului in Statele Unite", a declarat el, citat de agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA.

Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa examineze in decembrie situatia privind drepturile omului in Coreea de Nord dupa adoptarea, luna trecuta, in Adunarea Generala a ONU a unei rezolutii care cere Consiliului sa sesizeze Curtea Penala Internationala (CPI).

Rezolutia, fara caracter coercitiv, se fondeaza pe un raport ONU publicat in februarie, care conchide, dupa o lunga ancheta asupra incalcarii drepturilor omului in Coreea de Nord, ca s-au comis abuzuri "fara egal in lumea contemporana".

Phenianul a reactionat amenintand cu un nou test nuclear.

Rezolutia trebuie analizata in decembrie de Adunarea Generala in sedinta plenara dar este foarte improbabil ca forul decizional al ONU sa denunte regimul de la Phenian la CPI.

Potrivit unor diplomati din cadrul Consiliului, China, principalul aliat al Phenianului, si Rusia se opun cu siguranta. Membri permanenti ai Consiliului de Securitate, Beijingul si Moscova au drept de veto asupra deciziilor acestuia.

Sursa: mediafax.ro
Foto: runrun.es
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii