A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819226.985.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Copiii care invata filozofie se pricep mai bine la matematica si literatura
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-08-2016, ora 11:01

Copiii care invata filozofie se pricep mai bine la matematica si literatura

Articol de Madalina Irimia
Potrivit unui nou studiu, copiii de 9 - 10 ani din Anglia, care au participat la un curs de filozofie o data pe saptamana, pe parcursul unui an scolar, si-au imbunatatit rezultatele la matematica si literatura, elevii din mediile defavorizate aratand cele mai promitatoare rezultate.

Potrivit qz.com, peste 3.000 de elevi, din 48 de scoli din Anglia, au participat la discutii saptamanale despre concepte precum adevar, justitie, prietenie, cunostinte generale, avand la dispozitie si timp de reflectie, aprofundare, dar si timp pentru intrebari, fapt ce i-a ajutat sa isi construiasca gandurile si ideile, scrie Mediafax.
Elevii care au urmat acest curs si-au imbunatatit rezultatele la matematica si literatura cu echivalentul a doua luni in plus de studii. Copiii din medii defavorizate au avut rezultate si mai bune: abilitatea de a citi imbunatatita cu echivalentul a 4 luni, matematica cu 3 luni, iar scrisul cu 2 luni. Profesorii au raportat si un impact pozitiv asupra increderii de sine a studentilor, dar si a abilitatii de ascultare.

Studiul a fost realizat de Fundatia Education Endowment (EEF), o organizatie nonprofit, care are ca scop eliminarea decalajului dintre veniturile familiei si nivelul de educatie.

22 de scoli au reprezentat grupul de control, in timp ce elevii din alte 26 de unitati de invatamant au urmat cursul de filozofie (saptamanal, timp de 40 de minute), reprezentand grupul de interventie.

Efectele benefice ale acestui curs au durat 2 ani, in timp ce grupul de interventie a continuat sa il intreaca in performante scolare pe cel de control, mult timp dupa finalizarea cursului.

"Le-au fost oferite noi modalitati de gandire si exprimare a sinelui", a declarat Kevan Collins, director executiv al EEF. "Elevii au gandit cu mai multa logica si au avut mai multe idei conectate intre ele".

Anglia nu este prima tara care a experimentat predarea cursurilor cu ajutorul filozofiei. Programul folosit de EEF, numit P4C (philosophy for children/ filozofie pentru copii) a fost initial proiectat de profesorul Matthew Lippman din New Jersey, in anii 70. in 1992, Society for the Advancement of Philosophical Enquiry and Reflection in Education (Societatea pentru Progresul in Cercetarea in Filozofie si Reflectie in Educatie/ SAPERE) a fost infiintata in Marea Britanie pentru a face acelasi lucru. P4C a fost adoptat in scoli din 60 de tari.

Programul SAPERE nu inseamna citirea de texte filozofice semnate de Kant sau Platon, ci mai degraba povesti, poeme sau filmulete care starnesc discutii despre probleme filozofice. Scopul este de a ajuta copiii sa rationalizeze, sa formuleze si sa adreseze intrebari, sa se angajeze in conversatii constructive si sa isi dezvolte abilitatea de a argumenta.

Collins spera ca ultimele dovezi obtinute vor convinge directorii de scoli sa finanteze mai multe cursuri de filozofie.

Potrivit EEF, 63% dintre britanicii de 15 ani obtin rezultate bune la invatatura, comparativ cu doar 37% de elevi din mediile defavorizate. Grupul spera ca folosind dovezi bazate pe cercetari si studii clinice randomizate, scolile vor adopta cele mai de efect politici pentru a ajuta la combaterea discrepantei.

Socrate a spus ca "adevarata intelepciune este sa stii ca nu stii nimic", dar pentru a elimina decalajul rezultatelor in domeniul educatiei, unii profesori cred ca filozofia joaca un rol primordial.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii