A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662380.4244.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Contestatie fiscala. Cum se depune o contestatie la un act administrativ-fiscal? Cand? Unde? Ce va trebuie?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-10-2014, ora 11:54

Contestatie fiscala. Cum se depune o contestatie la un act administrativ-fiscal? Cand? Unde? Ce va trebuie?

Articol de Madalina Irimia

Ordinul nr. 2906/2014 a introdus o noua procedura privind contestarea actelor administrativ-fiscale şi a detaliat punctual modul de aplicare a prevederilor de la art. 205-208 din Codul de procedura fiscala, temei normativ in baza caruia se poate contesta un act administrativ-fiscal.

Facem mentiunea expresa ca aceasta procedura se aplica tuturor actelor administrativ-fiscale ce nu impun in seama contribuabilului masuri asiguratorii sau de executare silita, acesta urmand procedura contestarii, conform art. 172-174 din Codul de procedura fiscala.

Nota: Ordinul nr. 2906/2014 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 736/2014 şi se aplica din 9 octombrie 2014.

Cum se depune o contestatie

Orice persoana care se considera lezata intr-un drept al sau, printr-un act administrativ-fiscal, poate contesta aceasta masura. De asemenea, se poate contesta neemiterea unui act administrativ-fiscal in termenul legal.

Este obligatia contestatatului sa demonstreze lezarea suferita şi dreptul incalcat.

Contestatia se depune in forma scrisa, in original, la organul fiscal emitent al actului administrativ-fiscal supus contestarii. Aceasta trebuie semnata şi ştampilata de persoana juridica. Daca aceasta este depusa printr-un imputernicit/reprezentant, se necesita anexarea actului original ce atesta calitatea de imputernicit/reprezentant.

Persoanele fizice care depun contestatii vor semna aceste documente şi vor anexa o copie a documentului de identitate.

Daca organul fiscal constata ca o contestatie nu e depusa in original, va solicita contestatarului depunerea acesteia in original, prin scrisoare recomandata.

Termenul in care se poate depune originalul contestatiei sau prezentarea documentelor in forma originala este de cinci zile de la comunicare.

Daca o contestatie se depune din eroare la un alt organ fiscal, acesta are obligatia sa transmita contestatia catre organul fiscal competent in solutionare in termen de cinci zile de la depunere.

Termenul de depunere a contestatiei este de 30 de zile libere, iar prin actul normativ se prezinta un exemplu, pe care il prezentam şi noi:

Un act administrativ-fiscal este comunicat unui contribuabil in data de 29 iunie. Cele 30 de zile incep sa curga din data de 30 iunie. Finalizarea celor 30 de zile se realizeaza in data de 29 iulie. Ultima zi de depunere a contestatiei este 30 iulie. Practic, capetele se exclud.

Daca acest termen de 30 de zile se termina intr-o zi nelucratoare sau intr-o zi de sarbatoare legala, termenul se prelungeşte pana la finele primei zile lucratoare celor de repaus.

Retinem şi faptul ca o contestatie poate fi depusa intr-un termen de trei luni de la comunicarea unui act administrativ-fiscal ce nu mentioneaza unul dintre urmatoarele elemente:

a) posibilitatea de a fi contestat;

b) termenul de depunere a contestatiei;

c) organul fiscal la care se depune contestatia.

Partea finala a actului normativ introduce aspecte punctuale privind diverse situatii particulare ce pot aparea ca urmare a unor contestatii. Dintre acestea amintim: interventia voluntara a unei terte persoane in contestatie, proceduri urmate de contestatari persoane nerezidente, modul de emitere şi comunicare a deciziei de solutionare a contestatiei.

Cu aceasta ocazie, amintim şi elementele minime obligatorii ale unei contestatii, conform art. 206 din Codul de procedura fiscala.

Aceste elemente sunt:

a) datele de identificare ale contestatorului;

b) obiectul contestatiei;

c) motivele de fapt şi de drept;

d) dovezile pe care se intemeiaza;

e) semnatura contestatorului sau a imputernicitului acestuia, precum şi ştampila in cazul persoanelor juridice.

Desigur, lipsa oricaruia dintre aceste elemente este motiv de respingere a unei contestatii.

Reamintim şi faptul ca impotriva actelor administrativ-fiscale ce dispun masuri in procedura executarii silite se va respecta o alta procedura de contestare, pe care o prezentam succint:

– termenul de contestare este de 15 zile de la comunicarea actului administrativ-fiscal contestat;

– temeiul normativ este dat de art. 172-174 din Codul de procedura fiscala şi Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ;

– contestatia se depune direct la judecatoria la care este arondat organul fiscal ce a emis actul administrativ-fiscal contestat.

coltuc.ro

Foto: legestart.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii