STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
03-08-2016, ora 09:48
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Consumul proteinelor vegetale scade riscul de deces (STUDIU)
Articol de Madalina Irimia Cat de multe proteine consumi – si sursa acestora – ar putea sa-ti afecteze durata vietii, sugereaza un studiu publicat in JAMA Intenal Medicine. Noua analiza condusa la Massachusetts General Hospital arata ca persoanele care consuma foarte multe proteine animale prezentau un risc mai crescut de deces decat cel mediu, in special daca optau pentru carnea rosie in locul pestelui si a carnii de pui. in schimb, cei care au consumat o dieta care are la baza proteinele vegetale prezentau un risc mai redus.
Studiul a colectat date de la doua alte cercetari anterioare in care sunt implicati mai mult de 130 de mii de participanti monitorizati timp de 26-30 de ani. In medie, acestia consumau aproximativ 14% din calorii din proteine animale, iar 4% din proteine vegetale. In acest timp, mai mult de 36 de mii dintre ei au murit.
Dupa ce au fost luate in calcul stilul de viata si alti factor de risc, cercetatorii au aflat ca subiectii care consumat cel mai mult proteine animale – carne rosie , oua sau lactate – prezentau un risc crescut de deces. Pe de alta parte, cele care au consumat mai putine proteine animale si au optat pentru cele vegetale – cereale, paste, fasole, nuci si leguminoase - prezentau un risc redus.
Cu toate acestea, studiul atrage atentia ca riscul crescut de deces se aplica doar la persoanele care prezentau cel putin un factor al unui stil de viata nesanatos. Astfel, persoanele care beau mult alcool, care sunt supraponderale, fumeaza sau nu practica activitatea fizica sunt susceptibile de a avea un risc de deces crescut in caz de consum excesiv de proteine si de grasime.
Autorii studiului subliniaza ca, pe langa stilul de viata, si tipul de crne consumata a jucat un rol important.
"Cand ne-am uitat mai indeaproape la date, am constatat ca grupul de persoane cu un stil de viata nesanatos a consumat mai multa carne rosie, oua si produse lactate bogate in materii grase, in timp ce grupul de persoane cu un stil de viata sanatos consuma mai mult peste si carne de pui.", a dezvaluit Mingyang Song, cercetator la Massachusetts General Hospital si coordonatorul studiului.
Proteinele cu cel mai mare risc se gasesc in carnea rosie, inclusiv in carne de vita si de porc.
Desi acesta este cel mai mare studiu de pana acum care compara efectele a diferitelor tipuri de proteine asupra sanatatii, rezultatele confirma ceea ce multi experti din domeniul sanatatii spun de zeci de ani. Expertii recomanda o dieta pe baza de legume, cereale, nuci si leguminoase carne de pui si peste in locul carnii rosie.
Persoanele care consuma mai putina carne au rate mai mici ale bolilor de inima sau diabetului de tip 2. Nu trebuie sa urmezi cu strictete un regim vegetarian pentru a evita aceste riscuri, ci sa adopti cateva obiceiuri sanatoase. Introdu mai multe leguminoase in dieta ta (mazare, naut, fasole sau linte).
Pentru cei care incearca sa reduca riscul de deces prin inlocuirea proteinelor animale cu cele de vegetale iata cateva informatii nutrtionale de interes.
- 100 grame de mazare contine 8,4 grame de proteine
- 100 grame de fasole rosie contine 13 grame de proteine
- 100 grame de naut contin 9 grame de proteine
- 100 grame de edamame contin 11 grame de proteine
Inlocuind doar 3% dintre caloriile din proteine animale cu proteine vegetale persoanele monitorizate au redus riscul de deces, mai ales daca inlocuiau carnea rosie procesata. Cei care au inlocuit 3% din aportul de proteine din carne rosie au prezentat un risc de deces cu 34% mai mic, in cazul celor care au inlocuit oualele cu proteine vegetale riscul a scazut cu 19%, in timp ce subiectii care au inlocuit 3% din cantitatea de carne neprocesata si-au redus riscul cu 12%.
„Inlocuirea proteinelor animale cu cele vegetale, mai ales in cazul carnii rosii, are beneficii substantiale pentru sanatate”, puncteaza coordonatorul studiului.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email