A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736145529.6078.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Consumul de alimente pe fond emotional – 5 semne care te dau de gol
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-11-2016, ora 09:17

Consumul de alimente pe fond emotional – 5 semne care te dau de gol

Articol de Cristian Amariei
Nu exista pe lumea asta femeie care sa nu fi incercat la un moment dat in viata o dieta, sa nu fi reusit sa se tina de ea decat in primele 2 zile, iar in urmatoarele sa cada in mrejele inselatoare ale foamei si furiei, incheind apoteotic regimul-minune printr-o vizita la cel mai apropiat fast-food sau plangandu-si de mila in fata televizorului cu o cutie mare de inghetata.

Unde se strica deci totul? De ce renuntam asa usor?

Raspunsul, cel mai probabil, nu il vei gasi intr-un regim alimentar care functioneaza pentru altii, ci mai degraba in propriul subconstient. In cele ce urmeaza iti voi dezvalui 5 semne prin care iti poti da seama ca esti un consumator pe fond emotional, cu alte cuvinte o persoana care “ataca” frigiderul in situatii de stres, nervozitate si agitatie.

Daca te recunosti in urmatoarele afirmatii, orice dieta va fi foarte probabil un esec si o pierdere de vreme:

Mananci chiar si cand nu ti-e foame

Atunci cand ti-e foame, corpul iti transmite diverse mesaje prin care te anunta ca trebuie sa ii satisfaci aceasta nevoie: borborisme ale stomacului, crampe etc. Odata multumita aceasta cerinta, stomacul, desi plin, este atat de viclean incat ne transmite prin intermediul stimulilor din creier semnale asemanatoare cu senzatia de foame, dar care de aceasta data poarta denumirea de …pofta. Pofta care nu este deloc un termen nou pentru multe dintre noi.

Din pacate, alimentele reprezinta calea cea mai rapida, ieftina si simpla prin care ne putem binedispune si cu ajutorul caror ne amagim deseori sentimentul de nesiguranta, plictiseala ori singuratate.

Atunci cand tanjim dupa mai mult …

Se intampla frecvent sa privesti imagini postate de catre prieteni, pe retelele de socializare, in care savureaza din friptura sau prajiturelele proaspat scoase din cuptor iar tu sa salivezi doar la gandul ca ai putea gusta din toate bunataturile? Sau poate simti nevoia sa uiti sirul paharelor de dragul prietenilor care pare ca se simt atat de bine exagerand cu cocteilurile? Tot in creier gasim raspunsul. Acest motoras care ne tine in viata ne pacaleste deseori ca magia, fericirea si satisfactia se afla in ceea ce mancam, lucru complet gresit.

Tu si corpul tau nu sunteti cei mai buni prieteni

Majoritatea consumatorilor compulsivi se supraalimenteaza si astfel se creeaza false semnale transmise de corp, ajungand ca intr-un final sa ne dam seama ca facem ceva nepotrivit la o simpla privire in oglinda. Slabiciunea si nepasarea, doua emotii specifice in cazul mancatului emotional, te pot aduce in situatia de a-ti pierde increderea in fortele proprii, aspect care se reflecta in toate planurile vietii, pornind de la relatiile amoroase si pana la cele de la locul de munca.

Ascunzi mancarea de ceilalti astfel incat sa nu stie ce si cat mananci

O ciocolata intr-un sertar, niste covrigei ascunsi printre vraful de documente de pe birou si o prajitura amplasata strategic in spatele unei pungi cu verdeturi in frigider...suna cunoscut? Vrem sa dam aparenta unui regim alimentar sanatos, insa in realitate ne capitonam casa cu tot felul de gustari hipercalorice. Acest comportament nu doar ca nu este normal si sanatos, dar poate chiar sa ne afecteze psihicul: tinand departe de ochii curiosilor ceea ce bagam in gura ne vom autosugestiona ca ceva nu este in regula cu noi si ne gandim ca daca cei din jur ar sti cu adevarat ce mancam, ne-ar considera niste ciudate care nu se pot satura, iar asta nu poate decat sa ne scada si mai mult stima de sine.

Mananc si plang. Mananc!

Te afli in fata unei felii imense de tort cu ciocolata. De fiecare data cand iei o inghititura, iti spui: nu ar trebui sa fac asta, nu ar trebui sa fac asta....inceteaza! O faci si cu asta basta. Lucrurile pot fi remediate daca faci o ora de alergare pe banda, insa efectul psihologic este unul care cu greu poate fi remediat. De fiecare data cand te certi iti rapesti din placerea de a manca si te poti trezi cu fel si fel de pofte la nici 10 minute dupa ultima imbucatura.

Acum, ca te-am deprimat suficient, trebuie sa iti spun si vestile bune: exista o solutie, pe cat de simpla, pe atat de eficienta, prin care poti scapa de corvoada mancatului necontrolat. Aceasta consta in... a-ti umple timpul cu diverse activitati.
Data viitoare cand tanjesti dupa un chips, schimba-ti planurile si fa-ti un masaj de relaxare sau, si mai bine, da drumul la muzica si danseaza cat te tin picioarele.

In plus, o femeie care stie sa diversifice, sa se distreze si sa destinda atmosfera va lumina orice incapere si va fura privirile tuturor. Nu e de neglijat nici aspectul relatiilor care, prin mici schimbari in comportamentul alimentar, pot deveni adevarate povesti de iubire. In fapt, dragostea este cea mai importanta necesitate a fiintei umane si este pacat sa umplem un gol de singuratate cu mancare, nu-i asa?

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: mancare, probleme, emotii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii