A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817769.5193.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Constatare alarmanta: persoanele obeze, mai numeroase decat cele subponderale. Ce va urma
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-04-2016, ora 11:39

Constatare alarmanta: persoanele obeze, mai numeroase decat cele subponderale. Ce va urma

Articol de Madalina Irimia
Lumea pare a fi dominata de o crestere necontrolata a apetitului alimentar.

Potrivit unui nou studiu, nivelul indicele de masa corporal este intr-o continua ascensiune – intr-atat de mult incat numarul persoanelor obeze l-a depasit pe cel al persoanelor subponderale pentru prima data in istorie, potrivit CSID.

Si, din pacate, nu exista o latura pozitiva: numarul persoanelor subponderale s-a redus, dar scaderea este lenta comparativ cu cresterea rapida a obezitatii si a problemelor de sanatate asociate cu grasimea corporala in exces.
Obezitatea afecteaza in prezent aproape 650 de milioane de adulti sau 13% din populatta mondiala adulta, cu o estimare de 20% pana in 2025 daca ritmul actual al raspandirii acestei epidemii continua.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana este considerata obeza atunci cand indicele de masa corporala (IMC) este de peste 30 kg/m2. Indicele de masa corporala este definit ca raportul dintre masa corporala, exprimata in kilograme si patratul inaltimii, exprimat in metri.

Studiul publicat in jurnalul medical The Lancet este cea mai completa analiza efectuata pana acum pe aceasta tema, bazandu-se pe date medicale din peste 16 mii de studii, care au implicat 19,2 milioane de persoane din 186 de tari. in 40 de ani, procentul barbatilor obezi s-a triplat la nivel mondial la aparoximativ 11%, iar cel al femeilor s-a dublat la aproape 15%.

Majid Ezzati, cercetator la Imperial College London si coordonatorul studiului explica: ” in cazul in care evolutia obezitatii continua in acelasi ritm pana in anul 2025, aproximativ o cincime dintre barbati (18%) si femei (21%) la nivel mondial vor fi obezi, iar 6% dintre barbati ssi 9% dintre femei vor suferi de obezitate severa.”

Numarul persoanelor obeze a crescut, la nivel global, de la 105 milioane in 1975, la 641 de milioane in 2014.

Profesorul Majid Ezzati a declarat: "Daca tendinta actuala continua, nu doar ca omenirea nu va atinge obiectivul privind stoparea cresterii ratei obezitatii fata de nivelurile din 2010 pana in 2025, ci numarul femeilor cu obezitate severa il va depasi pe cel al femeilor subponderale pana in 2025".

Studiul mai arata ca in aceeasi perioada, procentul persoanelor subponderale a scazut de la 14% la 9^, iar cel al femeilor s-a diminuat de la 15% la 10%.

Coordonatorul studiului, Majid Ezzati, atrage atentia ca numarul femeilor care sufera de obezitate si cel al celor subponderale au fost similar in 2004, iar in cazul barbatilor echilibrul a fost atins in 2011.

Citeste continuarea in CSID!
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii