STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
POLITIC
27-06-2015, ora 11:05
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Concluziile Consiliului European: Ce s-a stabilit pe relocarea imigrantilor, Marea Britanie si Grecia
Articol de Cristian Amariei Presedintele Klaus Iohannis a prezentat, vineri, concluziile Consiliului European de vara, care s-a desfasurat la Bruxelles, printre deciziile adoptate fiind si cea legata de relocarea imigrantilor pe teritoriul european.
Seful statului a subliniat ca provocarile actuale cer un "raspuns solidar" corespunzator din partea statelor UE, motiv pentru "toate statele membre s-au angajat sa participe la relocarea a 40 de mii de migranti din Italia si Grecia", procesul urmand sa se desfasoare "pe baza de voluntariat in privinta numarului de persoane pe care fiecare stat membru" il va accepta.
"Toata lumea participa, doar numarul e pe baza de voluntariat", a subliniat presedintele.
De asemenea, vor fi relocati din spatiul extra UE, tot pe baze voluntare, "20 de mii de persoane dizlocate, care au in mod clar nevoie de protectie internationala".
In ceea ce priveste modul de lucru, seful statului a explicat ca "presedintele Consiliului va solicita propuneri din partea statelor membre".
"Acesta este voluntariatul. Fiecare tara va spune, la noi prin Ministerul de Interne, cati migranti poate sa primeasca. Se verifica daca adunand se acopera necesarul de 40 de mii plus 20 de mii (...) Daca da, se trece mai departe, daca nu, atunci probabil va fi nevoie de o noua discutie", a explicat presedintele.
Alte subiecte abordate
Pe de alta parte, participantii la reuniune au facut un schimb de opinii legate de masurile de securitate adoptate de NATO, fiind evidentiata importanta cooperarii intre UE si Alianta nord-atlantica.
Consiliul a mandatat-o pe Federica Mogherini, Inalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, "sa demareze procesul de elaborare, in colaborare cu statele membre, a unei noi strategii de securitate a UE".
Totodata, presedintele Klaus Iohannis a precizat ca s-a facut un schimb de opinii cu privire la perspectivele economice ale UE, ocazie cu care "au fost validate recomandarile specifice de tara pentru toate statele membre".
Un alt subiect discutat a fost cel legat de piata unica digitala, seful statului roman explicand ca pentru Romania este "esential" ca strategia sa ofere solutii pentru "depasirea decalajului digital intre diferitele regiuni europene", precum si intre mediul rural si cel urban.
Premierul David Cameron a facut o prezentare a preocuparilor guvernului britanic in perspectiva viitorului referendum, a mai declarat Klaus Iohannis, pozitia Romaniei fiind cea cunoscuta, si anume "identificarea de solutii la preocuparile Marii Britanii cu respectarea deplina a principiilor si valorilor europene".
Intrebat de jurnalisti despre declaratiile ministrului austriac de Externe cu privire la reducerea alocatiilor pentru copiii emigrantilor romani pana la nivelul celor din tara, Klaus Iohannis a spus ca a discutat cu seful guvernului austriac si acesta l-a asigurat ca a fost vorba despre o opinie personala, nu despre pozitia guvernului.
In ceea ce priveste situatia Greciei, subiectul a fost discutat de principiu, a declarat presedintele.
"Cu totii am cazut de acord ca nu Consiliul European poate sa gaseasca solutii, ci negocierile si discutiile trebuie purtate intre reprezentantii Greciei si institutiile de creditare, respectiv ministrii finantelor. Am luat act de informarile care au fost facute. La Bucuresti sunt convins ca BNR are evaluari proprii, cu siguranta dupa ce vom avea o decizie vom cunoaste public si aceste evaluari", a mai declarat presedintele Klaus Iohannis.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email