A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736145621.3697.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Concediul de odihna. Concediul fara plata: Durata legala - cand nu se acorda
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-10-2014, ora 09:24

Concediul de odihna. Concediul fara plata: Durata legala - cand nu se acorda

Articol de Cristian Amariei

Regulamentul intern sau contractul colectiv de munca, dupa caz, stabileste durata concediului fara plata, potrivit articolului 153 din Codul muncii. Concediul fara plata suspenda contractul individual de munca, de aceea nu constituie vechime in munca.

Exista insa si exceptii:

1. Concediul fara plata prevazut de articolele 155 si 156 din Codul muncii si acordat pentru formare si perfectionare profesionala are un regim juridic distinct. Odata aprobat de angajator, acest concediu fara salariu intra sub incidenta articolului 158 din Codul muncii:

Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

Salariatul are dreptul sa beneficieze de concediu fara plata pentru formare profesionala indiferent daca respectivul curs ii va fi sau nu de folos la acelasi angajator.

In acelasi timp, acest concediu fara plata pentru formare profesionala pentru care angajatorul si-a dat acordul intra la stabilirea celor 12 luni de realizare a veniturilor impozabile in ultimul an pentru calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului, conform articolului 2 alineatul (5) litera u) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.

2. Salariatul are dreptul la concediu fara plata, pe care angajatorul nu il poate refuza, dupa expirarea perioadei de un an a concediului de crestere a copilului. Oricare dintre parinti poate solicita un concediu fara plata pana la implinirea varstei de doi ani a copilului sanatos, conform OUG nr. 111/2010 (actualizata).

Concediul fara plata si asigurarea de sanatate

Daca durata legala de acordare a concediului fara plata este definita in regulamentul intern, respectiv contractul colectiv de munca, pastrarea calitatii de asigurat depinde de durata concediului.

Astfel, dupa trei luni de concediu fara plata, angajatul pierde dreptul de a fi asigurat in sistemul public de asigurari de sanatate, conform Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat.

Astfel, articolul 2 alineatul 3 prevede:

„Drepturile de asigurare inceteaza dupa trei luni de la ultima plata a contributiei la fond, in conditiile legii si ale prezentelor norme metodologice.”

Cand se declara concediul fara plata in ReviSal?

Concediul fara plata se declara in timp real in ReviSal.

Cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca se opereaza in ReviSal, conform prevederilor articolului 3 alineatul (2) litera h) din HG nr. 500/2011.

Acest articol se refera la concediul fara plata solicitat pentru interese personale, nu la concediile fara plata reglementate efectiv de lege: concediu de formare profesionala, concediul fara plata indemnizatiei etc.

Cand angajatorul refuza acordarea concediului fara plata

Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului de concediu fara plata pentru formare profesionala doar daca absenta acestuia ar prejudicia grav desfasurarea activitatii, potrivit articolului 155 din Codul muncii.

Totodata, in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca pot exista prevederi foarte clare cu privire la concediul fara plata si la situatiile in care angajatorul poate refuza solicitarile de acest fel.

Astfel, regulamentul intern/contractul colectiv de munca semnat si asumat de ambele parti devine norma atat timp cat nucontravine legislatiei.

coltuc.ro

Foto: legestart.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii