A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727665050.4076.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Comportamentul uimitor al delfinilor din Tangalooma: Mamiferele marine aduc cadouri oamenilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-01-2013, ora 17:45

Comportamentul uimitor al delfinilor din Tangalooma: Mamiferele marine aduc cadouri oamenilor

Articol de Madalina Irimia

Delfinii salbatici dintr-o statiune populara din Australia au fost observati oferind pesti prinsi de ei drept cadou oamenilor, gestul de a imparti "cadouri" intre specii diferite fiind considerat extrem de rar de catre oamenii de stiinta.

In ultimii ani, delfinii salbatici care viziteaza plaja australiana din Tangalooma Island Resort au fost vazuti oferindu-le "cadouri" in 23 de ocazii oamenilor care, la randul lor, ii hranesc, mamiferele aducandu-le tipari, toni, calmari si chiar o caracatita, scrie Daily Mail.

"Oferirea de cadouri a devenit un aspect consacrat, dar rar intalnit, pentru cultura delfinilor hraniti la Tangalooma", explica cercetatorii intr-o lucrare inclusa in jurnalul "Anthrozoos: A Multidisciplinary Journal of the Interactions of People & Animals/ Un jurnal multidisciplinar al interactiunilor dintre oameni si animale".

Studiul asupra "oferirii de cadouri" in cazul delfinilor din Tangalooma a inceput in 1998, cand Fred, un delfin mascul, a fost observat dand un tipar Moray unuia dintre ingrijitori.

Delfini de diferite varste si de ambele sexe au manifestat acest comportament, iar oamenii de stiinta nu sunt siguri ce anume declanseaza acest gest.

Impartirea mancarii intre animale este deseori motivata de cheful de joaca sau de impresia ca cel cauira ii este "daruita" mancarea este un vanator incompetent, sustin cercetatorii.

Bazandu-se pe observarea in detaliu a comportamentului mamiferelor, oamenii de stiinta sunt de parere ca gestul delfinilor salbatici de a oferi cadouri este, cel mai probabil, o forma de joaca.

"Oferirea de cadouri poate avea loc, fie sub forma de comportament discret (care poate fi urmarea unuia sau mai multe comportamente precum joaca sau pregatirea mancarii) sau ca parte a unor alte comportamente", au spus cercetatorii de la Universitatea din Queensland, Brisbane.

"Este vorba, cel mai probabil, de manifestarea unei relatii deosebite dintre delfinii hraniti si oamenii care participa la hranirea lor."

sursa: mediafax.ro

     
Tag-uri: delfin, cadou, om
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii