STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
13-04-2016, ora 09:06
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Comisia Europeana pregateste o lovitura pentru firmele care isi ascund banii in paradisuri fiscale
Articol de Cristian Amariei Multinationalele cu vanzari mai mari de 750 de milioane de euro urmeaza sa incaseze o lovitura dura incepand cu 12 aprilie. Comisia Europeana va prezenta un plan prin care urmareste sa interzica ascunderea profiturilor prin paradisuri fiscale.
Comisarul european pentru servicii financiare, lordul Jonathan Hill, a anuntat ca masura este una gandita sa raspunda nevoilor de transparenta in sectorul fiscal din Europa, informeaza BBC.
"Propunerea de comunicare interstatala a nivelului de impozitare nu se vrea a fi un raspuns la scandalul Panama Papers, ci se doreste a fi o legatura intre munca noastra continua in materie de transparenta fiscala si paradisurile fiscale supuse analizei", a afirmat oficialul din Comisia Europeana.
Raportarile interstatale se aplica deja in sectorul bancar, minier si forestier, iar noua propunere va viza in principal companiile care realizeaza 90% din veniturile corporatiste din Europa, au confirmat purtatori de cuvant din cadrul CE.
Multinationalele cu activitate in UE vor trebui sa comunice cifra neta de afaceri, profitul inainte de impozitare, impozitul pe venit datorat, suma impozitului platit efectiv si castigurile acumulate.
Planul de a combate evitarea impozitarii de catre marile corporatii a fost conceput initial de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica, fiind aplicat in UE dupa ce liderii G20 si-au dat acordul in privinta lui.
O problema sensibila
Chestiunea comunicarii cifrelor contabile ale corporatiilor se poate transforma intr-o problema sensibila pentru acestea.
Nu doar ca planul CE va obliga multinationalele sa comunice cat castiga si cu cat sunt impozitate in UE, dar le obliga sa ofere informatii si despre ascunderea profitului in "tari terte, care nu respecta standardele internationale de buna guvernare in domeniul fiscal".
Majoritatea companiilor folosesc structuri artificiale create strict in acest scop, iar o expunere directa a matrapazlacurilor fiscale le-ar putea aduce o publicitate negativa pe care nici returnarea impozitelor datorate s-ar putea sa nu o stearga.
Sensibilitatea abordarii acestui subiect nu loveste doar companiile, ci si pe oficialii CE, care nu au reusit sa cada de acord cu economistii OCDE in privinta paradisurilor fiscale care ar trebui controlate mai atent.
O lista neagra cu 30 de tari emisa anul trecut de Comisia Europeana a fost contestata de conducerea OCDE, reprezentantii organizatiei de la Paris afirmand ca criteriile care au stat la baza alcatuirii ei sunt subiective si injuste.
Sursa: business24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email