ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-12-2013, ora 16:01

Colesterolul rau, dusman tacut in zi de sarbatoare

Articol de Madalina Irimia

Mmm, sarmale! Piftie! Cozonac! O data pe an e Craciunul, cand poftim la masa, cu bratele larg deschise, un oaspete parsiv: colesterolul rau.

Colesterolul rau: 65% din colesterol ajunge in sange; se depune pe artere, le ingroasa si afecteaza circulatia sangvina (risc de infarct, atac cerebral, tulburari grave de circulatie a sangelui „la periferie” - maini, picioare). Coleste-rolul bun: 20% din colesterol se intoarce in ficat si este evacuat din organism, vasele de sange fiind astfel protejate.

Daca te iei dupa doctori si nutritionisti, tot ce este gustos ingrasa si dauneaza grav sanatatii.

Daca nu te iei dupa ei, ingrosi cozile la farmacie, imediat dupa Sarbatori sau chiar in timpul lor. Exista si cale de mijloc? Pai exista.

Colesterolul este un tip de grasime care se regaseste in mai toate alimentele de ori-gine animala. In top sunt organele (creier, ficat, rinichi, inima) si grasimile animale (oua, branzeturi nedegresate, unt etc.). Poate surprinzator, carnea (macra) sta mai pe la coada listei, dar cum nu prea servim, de Sarbatori, gratar, ci tocaturi (delicioase, nu zic nu) si „friptane” impanate, tot la o cota maricica de colesterol rau ajungem. Mai ales daca gatim „ca la mama acasa” - cu ulei (mult), cu unt sau, si mai rau, cu grasime si sau/untura de porc!

Tot traditia ne vine in ajutor: condimentele noastre preferate - usturoi, cimbru, coriandru - curata depozitele de colesterol rau. Ajuta-le sa-si indeplineasca misiunea cu brio punand pe masa, printre bucatele festive, fibre din besug: legume (morcov, varza, telina, sfecla, laptuci, gulii), salate din belsug si cereale (orz, ovaz, secara, orez, tarate de grau).

Recunoaste: dupa o zi-doua de bucate grele, sarbatoresti, simti nevoia sa mananci „ceva usor, dar ce?”. Peste. Nu degeaba s-a decretat ca este hrana cea mai sanatoasa: contine mult colesterol bun, iar acesta se pune de-a curmezisul asimilarii colesterolului rau. Ce ar mai fi? Un mar pe zi - fructul-campion in lupta contra colesterolului nedorit - si cate o mana de seminte de floarea-soarelui. La nevoie, sfatuieste-te cu medicul tau: ai putea sa urmezi o cura de Omega 3 (acizi grasi ce inlatura depunerile de pe arterele sangvine).

Sursa: unica.ro

Foto: stiri.rol.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii