A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819083.4644.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cofeina - tot ce trebuie sa stii despre aceasta substanta!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-04-2015, ora 11:08

Cofeina - tot ce trebuie sa stii despre aceasta substanta!

Articol de Madalina Irimia
Daca ritualul tau din fiecare dimineata consta in savurarea unei cani de cafea sau de ceai pentru a-ti obtine “necesarul” de cofeina care sa te tina activa intreaga zi, afla ca nu esti singura. Cofeina este folosita de milioane de oameni, zi de zi, pentru obtinerea energiei si imbunatatirea nivelului de concentrare.

Cofeina este cel mai consumat drog din lume. Desi consumul moderat de cafea sau ceai este, in mod normal, sigur si are o multime de beneficii pentru organism, cofeina este si o sursa destul de sigura a anumitor probleme de sanatate.

Iata, deci, tot ce ar trebui sa stii despre aceasta substanta!
Ce este cofeina?

In Statele Unite, mai mult de 90% dintre adulti consuma cofeina regulat, intr-o cantitate de cel putin 200 mg pe zi – adica mai mult de 400 de ml pe zi.

Cofeina este o substanta amara, un alkaloid care face parte din familia de compusi heterociclici, cunoscuti si sub numele de purine si un membru al unui grup de substante care apar in mod natural, numite metilxantine. Se gaseste in cafea, ceai, nuci de cola, mate, guarana si cacao.

Formula chimica a cofeinei este C8H10N4O2 . Are o masa molecular de 194.19 grame, este solubila in apa ti multi alti solventi organic si are un punct de topire de 238°Celsius. in forma pura, cofeina apare sub forma de cristale albe si poate fi preparata prin extractia din surse natural sau prin sinteza, din acid uric.

Unde se gaseste cofeina?

Cofeina apare in mod natural in frunze, seminte sau fructe a mai mult de 60 de specii de plante, printre care:

Boabe de cafea – seminte
Frunze de ceai – frunze
Nuci Kola – seminte
Boabe de cacao – seminte
Guarana – seminte
Yerba mate – frunze
Yoco – coaja

Cofeina actioneaza ca un pesticid natural pentru plante si omoare insectele care incearca sa se hraneasca cu plantele respective. Chimisul german Friedrich Ferdinand Runge a fost cel care a izolat prima molecula, in anul 1819. Astazi, cofeina artificiala este deseori folosita la productia de alimente, bauturi sau medicamente.

La ce se foloseste cofeina?

FDA (Food and Drug Administration) sustine ca aceasta substanta, cofeina, este si un drog si un aditiv alimentar. Cofeina este folosita si in retetele medicale ca un remediu pentru tratarea oboselii, somnolentei si ameliorarea anumitor dureri.

Atunci cand este purificata, cofeina se transforma intr-o pudra foarte amara. Se adauga la anumite bauturi racoritoare pentru a le oferi o nota amara placuta. Cu toate acestea, cofeina este, de asemenea, considerata a fi o substanta stimulenta care poate da dependenta. in cazul oamenilor, cofeina stimuleaza sistemul nervos central, ritmul cardiac si respiratie, actionand totodata ca un diuretic natural.

Exista numeroase alimente in care se gaseste cofeina, cum ar fi:

Cafeaua si ceaiul
Ciocolata
Sucurile racoritoare
Bauturile pentru sportive
Bauturile energizante
Cofeina face parte din grupul de medicamente numite SNC (stimulente nervoase centrale). in alimentele conventionale, cofeina poate ajuta la restaurarea starii de vigilenta atunci cand apar stari neobisnuite de oboseala, slabiciune sau somnolenta. De retinut este faptul ca aceasta substanta ar trebui utilizata doar ocazional si ca nu trebuie folosita ca inlocuitor al somnului.

Continuarea pe csid.ro
     
Tag-uri: cofeina, beneficii, efecte
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii