A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664172.8317.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cofeina nu mai are aproape niciun efect in cazul mai multor zile cu somn putin
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-06-2016, ora 12:05

Cofeina nu mai are aproape niciun efect in cazul mai multor zile cu somn putin

Articol de Madalina Irimia
Studiul a fost publicat in revista SLEEP si a fost prezentat si in cadrul unei conferinte aniversare a Societatii de Somnologie care a avut loc la Denver, luna aceasta.

Un nou studiu arata ca in cazul persoanelor care dorm 5 ore pe noapte, cafeina nu mai imbunatateste vigilenta sau performantele cognitive dupa a treia noapte lipsita de un somn corespunzator.

Rezultatele studiului arata ca in comparatie cu un placebo, cofeina poate imbunatati semnificativ performantele la testele de vigilenta care masoara nivelul abilitatilor psiho – motorii (timp de reactie, coordonare senzoriomotorie, autocontrol, capacitate de invatare motorie, rezistenta la factori perturbatori, nivel global de performanta) in primele 2 zile, dar nu si in cazul a trei nopti consecutive de somn insuficient, potrivit CSID.

Studiul a analizat 48 de subiecti sanatosi care au luat parte la un studiu dublu orb, randomizat si controlat placebo. Somnul a fost restrictionat la 5 ore pentru o perioada de cinci zile. Participantilor li s-a administrat fie o doza de 200 mg de cofeina, fie un placebo de doua ori pe zi. Subiectii au fost supusi unor teste cognitive in fiecare ora in perioada in care erau treji.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca doza zilnica de cofeina nu este suficienta pentru a preveni declinul performantelor cognitive in cazul deprivarii de somn pe parcursul a cel putin trei nopti.

„Am fost surprinsi de faptul ca avantajul pe care il ofereau dozele zilnice de cofeina in cazul testelor cognitive a disparut dupa trei nopti de privare de somn. Aceste rezultate sunt foarte importante in conditiile in care cofeina este un stimulent folosit in general pentru a contracara declinul performantelor in urma unei perioade de privare de somn. Datele noastre sugereaza ca aceeasi doza de cofeina nu este suficienta pentru a preveni declinul performantelor in cazul mai multor nopti de somn insuficient”, sustine autorul principal al studiului Tracy Jill Doty, cercetator la Walter Reed Army Institute of Research.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: cofeina, efect, somn
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii