ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-07-2016, ora 15:12

Circa 2,5 milioane de persoane sunt infectate anual cu virusul HIV in intreaga lume (studiu)

Articol de Madalina Irimia
Aproximativ 2,5 milioane de persoane continua sa fie infectate anual cu virusul HIV in intreaga lume, o cifra care a stagnat in mod ingrijorator in ultimul deceniu, sustine un studiu publicat marti si citat de AFP.

Aceasta noua analiza ofera "o imagine ingrijoratoare privind lentoarea progreselor inregistrate pentru reducerea cazurilor noi de infectie cu virusul HIV", explica Haidong Wang, de la Institutul pentru metrologie sanitara si evaluare (IHME) din cadrul Universitatii Washington din Seattle (SUA), autorul principal al studiului.

Cercetarea, care a fost publicata in revista The Lancet HIV, a fost prezentata cu prilejul conferintei internationale privind SIDA, organizata la Durban (Africa de Sud), pentru a evalua progresele inregistrate in privinta acestei epidemii care a facut deja peste 30 de milioane de victime incepand cu anii '80.

Potrivit studiului, numarul anual de noi infectari a ramas relativ constant, la aproximativ 2,5 milioane pe an — circa 7.000 pe zi — in lume in ultimii zece ani, dupa o perioada de declin rapid intre 1997 si 2005.

Aceasta stagnare s-ar putea agrava daca nu se va obtine finantarea programelor impotriva HIV, sustin ingrijorati specialistii.

"Prin urmare, este necesara o crestere masiva a eforturilor guvernelor si agentiilor internationale pentru a strange suma de aproximativ 36 de miliarde de dolari (33 miliarde euro), necesari in fiecare an, pentru a atinge obiectivul de a pune capat SIDA pana in 2030", a declarat Christopher Murray, directorul IHME.

In ultimii 15 ani, comunitatea internationala a oferit in total 110 miliarde de dolari pentru lupta impotriva epidemiei, noteaza autorii studiului.

Potrivit cercetarii, in lume, in 2015, traiau 38,8 milioane de persoane infectate cu HIV, un numar in crestere constanta. Prin comparatie, in anul 2000, numarul acestora era de doar 28 de milioane.

Dupa un varf de 1,8 milioane in decese in 2005, numarul victimelor SIDA a scazut la 1,2 milioane in 2015, in special ca urmare a intensificarii recursului la antiretrovirale (ARV), dar si ca urmare a prevenirii transmiterii virusului de la mama la copil.

In 2015, 1,8 milioane de noi infectari (trei sferturi din numarul total) au aparut in Africa sub-sahariana, in timp ce pe locul al doilea la numarul de infectari regasim Asia de Sud, cu 212.500 de cazuri noi (8,5%).

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: studiu, hiv, infectare
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii