A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735956684.4329.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ciorbea, despre problema suprapopularii din inchisori: „Am propus un decret de amnistie si gratiere”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-07-2016, ora 10:20

Ciorbea, despre problema suprapopularii din inchisori: „Am propus un decret de amnistie si gratiere”

Articol de Madalina Irimia
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, in direct la Realitatea TV, ca pentru a rezolva problema suprapopularii din penitenciarele din Romania a propus un decret de amnistie si gratiere, dand exemplul Italiei, care a luat o decizie similara dupa ce o decizie pilot a CEDO.

De asemenea, Avocatul Poporului a mai propus si inlocuirea pedeapsei cu inchisoarea cu alte pedepse alternative, precum amenda, suspendarea cu supraveghere, munca in folosul comunitatii si asa mai departe.

"Daca ar fi sa cautam si niste circumstante atenuante, sa zicem ca e un an electoral si, fiind un an electoral, e greu sa vii cu masurile acelea continute in recomandarile noastre. Recomandarilea au vizat stoparea fenomenului de suprapopulare. Vreo 30.000 de oameni intra in puscarie intr-un an, in Romania. si atunci am propus, printre altele, sa mutam, cum este si firesc, accentul in politica noastra penala de pe aceste pedepse privative de libertate spre celelalte alternative: amenda, suspendare cu supraveghere, munca in folosul comunitatii, etc.. Nu am dreptul sa ma substitui si nu critic hotarari judecatoresti, nu ma amestec in aplicarea pedepsei, dar am propus sa se mute acest accent pe masurile alternative pentru a stopa intrarea aceasta uriasa de oameni in puscarie", a spus Victor Ciorbea.

Acesta a subliniat ca un decret de amnistie si gratiere ar rezolva problema suprapopularii din penitenciare.

"Pe de alta parte, am propus, ca sa rezolvam problema suprapopularii si conditiilor din inchisori, ceea ce pe noi ne sperie in ultimii ani, insa ceea ce se intampla in toata lumea si se intampla pe timpul lui Ceausescu, la 5 ani era un decret de amnistie si gratiere. In 1997 am dat un asemenea decret, nu s-a intamplat nicio nenorocire. Niste oameni cu pedepse mai mici au iesit din penitenciare, foarte putini dintre ei s-au intors ulterior. Si s-a dat ultimul act normativ in acest sens in timpul Guvernului Nastase. De atunci pana acum niciunul. Ca sa putem sa degrevam cat de cat, sa putem sa facem aerul respirabil in aceste temnite, trebuie sa luam masura amnistiei si gratierii fata de anumite persoane. Italienii au eliberat pe toti cei care mai aveau 4-5 ani e executat imediat dupa decizia pilot. Noi nu am zis 4-5 ani, 2-3 ani macat, sa-i punem in liberatate", a declarat Avocatul Poporului.

"Nu am pus accentul pe aspecte financiare, pe cheltuieli nemaipomenite, nu. Evident ca, in conditiile acestea, fara sa faci eforturi financiare extraordinare, se poate ajunge la un grad de ocupare a penitenciarelor mult mai uman si sa te ocupi cu adevarat de ei, de reeducare, de instruire, de trai. Sa le mai vopsesti din cand in cand, sa mai dispara plosnite, sa mai dispara, prin deratizare, tot felul de animalute care apar acolo si asa mai departe. Aceste lucruri pot fi facute", a continuat acesta.

Victor Ciorbea a mai explicat ca este nevoie de o hotarare de guvern prin care sa se prevada un plan de management care sa fie aplicat de directorii de penitenciare, mai ales in ceea ce priveste munca in folosul comunitatii.

"As mai insista asupra unui aspect care mi s-a parut necesar a fi prezentat in raport. Sunt unii manageri de penitenciare care, cat de cat, se preocupa si gasesc de munca pentru cei care se afla in penitenciarul respectiv. insa, pe multi, ca sa nu aiba niciun fel de probleme, nu-i intereseaza acest lucru. Si, din pacate, legea actuala nu incurajeaza munca. Munca aceasta manuala sau cum vreti sa o numim este apreciata destul de discriminatoriu. Intr-o lege, 253, se spune ca daca prestzi 2 ore de munca in folosul comunitatii ti se considera ca executata o zi intreaga. in schimb, in legea 254, se spune ca daca lucrezi ca detinut 4 zile, ti se considera executate 5. Deci este o diferenta uriasa. Nu e normal. De aceea am propus, macar in regulamentul sau in hotararea de guvern care va reglementa, sa se prevada un fel de plan de management, cel care este director de penitenciar sa aiba o astfel de obligatie si sa fie evaluat si din acest punct de vedere. Am propus masuri cu zecile ca sa poata fi extrase cateva. Am propus sa preluam cele care sunt folosite in alte tari sau asupra carora, la nivel international, s-a cazut de acord", a conchis Avocatul Poporului.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii